Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Duitse tol voor personenauto's een feit

09-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Snelweg_36.jpg
De tolheffing voor personenauto's in Duitsland is een feit. President Joachim Gauck heeft de plannen waarmee de Bondsdag al weken geleden instemde, ondertekend. Het kantoor van de president maakte maandag bekend dat het staatshoofd zijn krabbel heeft gezet.
Tolwet toetsen
Met de tolheffing wil Duitsland buitenlandse automobilisten laten betalen voor het gebruik van snelwegen. Duitse autobezitters krijgen de tol gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. De heffing gaat op 1 januari 2016 in. Nederland en ook Oostenrijk zijn fel gekant tegen de tol. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft aangegeven de tolwet juridisch te laten toetsen zodra zij van kracht wordt.
Discriminatie
Volgens de tegenstanders is de wet in strijd met Europees recht omdat het buitenlanders discrimineert. Mogelijk volgende week woensdag valt er in Brussel een besluit of de zaak wordt aangevochten. De tol kan uiteindelijk een zaak worden voor het Europees Hof van Justitie. Een oordeel valt dan over een jaar of twee.
Inkomsten
Het Duitse ministerie van Verkeer rekent op 500 miljoen euro aan inkomsten per jaar door de tol na aftrek van de kosten. ANP

Meer over:

auto, diginieuws, tol
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!