Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Duitse supers verkopen even geen Nederlandse eieren

03-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
doosje eieren 930
De Duitse supermarktketen REWE en dochteronderneming Penny verkopen voorlopig geen Nederlandse eieren meer. Dat doet het bedrijf naar aanleiding van het fipronil-schandaal. Nederlandse eieren komen er bij de ketens pas weer in als ze aantoonbaar vrij zijn van het luizenbestrijdingsmiddel.
'Duidelijkheid voor klanten'
REWE en Penny maken geen onderscheid tussen eieren die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aangemerkt zijn als besmet en andere eieren uit Nederland. ,,Met deze stap willen we onze klanten duidelijkheid en transparantie verschaffen'', verklaarde hoofd kwaliteit Klaus Mayer van moederbedrijf REWE Group. ,,Als klanten al eieren uit Nederland hebben gekocht, dan kunnen ze die terugbrengen en krijgen ze het aankoopbedrag terug.''
De keten telt ongeveer 10.000 vestigingen in Duitsland en nog eens 5000 in andere landen. Dit zijn voornamelijk supermarkten, maar betreft ook een aantal bouwmarkten.
Aldi en Lidl: alleen verdacht ei uit handel
De grote Duitse supermarktketens Aldi en Lidl doen Nederlandse eieren niet helemaal in de ban. Beide Duitse ondernemingen benadrukten donderdag wel dat ze geen eieren verkopen van de bedrijven waar het gebruik van de verboden stof is geconstateerd of van bedrijven die verdacht zijn.
,,Daarbij hebben we in enkele regio's scharreleieren, vrije uitloopeieren en biologische eieren uit Nederlandse bedrijven uit de handel genomen die geringe doses fipronil bevatten'', liet Aldi Süd weten. De zuidelijke tak van Aldi voegde eraan toe dat het gehalte zo laag is, dat het volgens de Duitse autoriteiten niet tot gezondheidsschade leidt.
De circa 180 pluimveebedrijven waar vermoedelijk fipronil is gebruikt, zijn geblokkeerd en leveren al sinds 22 juli geen eieren meer. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!