Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA

#IkRedHetNietMeer: Wil jij jouw verhaal delen? Of wil je graag hulp bieden?
Kassa

Duitse hypotheek op Nederlandse markt

31-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
huis2_31.jpg
De Duitse banken komen met hypotheken op de Nederlandse markt. Tien banken die gaan samenwerken hebben 200 miljard euro beschikbaar voor Nederlandse huizenkopers. Hiermee willen ze de komende jaren gaan concurreren met de Nederlandse banken.
Rente
Consumenten kunnen hierdoor profiteren van een lagere rente want die ligt bij Duitse hypotheken een stuk lager dan bij Nederlandse banken. De rente op een Duitse hypotheek is gewoon aftrekbaar van de belasting in Nederland, volgens Rob Jansen, directeur van makelaardij Adfinis in Deventer.
Met de 200 milajrd euro die de banken beschikbaar stellen voor de Nederlandse markt zullen de Duitse banken flink wat hypotheken verkopen, verwacht Jansen.
Concurrentie
De Rabobank zegt in het AD de concurrentie te verwelkomen. Volgens een woordvoerder van de bank zijn er de laatste jaren veel buitenlandse concurrenten vertrokken. Daarom verwelkomen ze Duitse aanbieders. Volgens de woordvoerder is dit goed voor de markt en de consument.
Pogingen van buitenlandse banken om de Nederlandse markt deels over te nemen zijn in het verleden steeds op niets uitgelopen. De Deutsche Bank heeft het een paar jaar geleden ook geprobeerd maar die is helemaal verdwenen, volgens de Rabobank.
Smartfee.nl uit Utrecht biedt al een aantal jaar een Duitse hypotheek aan. Directeur Corné Leenaars is blij met de concurrentie. Hij noemt het goed voor de consument omdat het leidt tot lagere tarieven.
Aflossing
Dat is ook wel nodig want de Vereniging Eigen Huis heeft aangetoond in een onderzoek dat de Nederlandse hypotheekrente vooral hoog is door een tekort aan concurrentie. De verwachting van Rob Jansen is dat de Duitse banken goed kunnen concurreren met de Nederlandse banken omdat de hypotheken altijd afgelost worden. Hierdoor hebben de Duitse banken veel geld en zij kunnen dat opnieuw uitlenen. De banken hoeven niet duur te lenen, zoals de Nederlandse banken. Daardoor kunnen ze veel lagere rentes bieden.
De Duitse hypotheek zal een annuïteitenhypotheek zijn waarbij kopers 100 procent van de waarde van het huis kunnen lenen. In Duitsland is dat maximaal 70 procent. Bron: AD/ Volkskrant

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!