Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Duidelijkheid over alcoholslot

03-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
drank_07.jpg
Mag iemand die een alcoholslot heeft opgelegd gekregen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), ook strafrechtelijk worden vervolgd? Daarover doet de Hoge Raad dinsdag uitspraak.
Advies
In september oordeelde het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep dat een automobilist niet voor de rechter mag worden gesleept voor rijden onder invloed, als hij voor diezelfde overtreding al een alcoholslot heeft moeten laten inbouwen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze uitspraak aangevochten.
In januari kwam de advocaat-generaal met een advies, waarin hij stelde dat iemand die een alcoholslot heeft moeten nemen omdat hij heeft gereden onder invloed, niet ook nog vervolgd mag worden voor hetzelfde vergrijp. Hij stelt namelijk het alcoholslot qua zwaarte gelijk aan een strafrechtelijke vervolging. Hierbij geldt dat iemand niet twee keer voor hetzelfde feit vervolgd mag worden.
Adviezen van de advocaat-generaal worden meestal overgenomen, maar het eindoordeel is altijd aan de Hoge Raad.
Alcoholslot
Het alcoholslot is een apparaatje in de auto waarin mensen voor vertrek moeten blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet. Als de politie iemand snapt die te veel gedronken heeft (tussen de 1,3 en 1,8 promille alcohol), meldt die dat aan het CBR. Die legt dan een alcoholslot op aan de bestuurder. Bestuurders kunnen weigeren deel te nemen aan het programma, maar ze zijn dan wel voor vijf jaar hun rijbewijs kwijt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!