Duidelijke etikettering voedselallergie binnen handbereik
18-03-2011
• leestijd 2 minuten
Fabrikanten van voedsel kunnen veel duidelijker dan nu op hun etiketten aangeven of hun producten wel of geen gevaar vormen voor allergiepatiënten. Driehonderdduizend mensen met allergieën in Nederland moeten het nu doen met vage zinnen zoals: ‘Kan sporen van noten bevatten’, of ‘in de fabriek waar dit product gemaakt wordt is ook melk aanwezig.’
Fabrikanten van voedingsmiddelen gebruiken nu vage termen omdat ze aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schade. Ook al gaat het om minuscule sporen van allergenen die niet tot de ingrediënten van een product horen maar er door verontreinigingen tijdens de productie wel in kunnen raken. ‘Als de fabrikant kan schatten hoeveel van een allergeen onbedoeld in een product kan komen, kunnen wij het risico bepalen dat allergiepatiënten er ziek van worden’, zegt Geert Houben, programmaleider voedselveiligheid van TNO.
Zekerheid
Wetenschappers hebben over de belangrijkste allergene stoffen voldoende informatie om voor de 95 tot 99 procent van de patiënten te zeggen of ze van een bepaalde hoeveelheid ziek zullen worden. ‘En bij die 1 tot 5 procent van de mensen die wél reageren op een allergene stof zal het meestal een milde reactie betreffen’, aldus Houben.
Papierwinkel
Houben merkte dat de nieuwe, verbeterde etikettering in Australië al bijna geregeld is. ‘TNO is betrokken bij wetenschappelijk advies in Australië. Je merkt dat er daar bij industrie, winkeliers en regering een sterk besef is van een gezamenlijk probleem dat gezamenlijk opgelost kan worden. Ik verwacht dat het proces in Europa nog wel twee jaar gaat duren. Binnen die tijd zou het moeten kunnen.’
Redactie Nieuwslicht