Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Dubieuze' beleggingsfondsen niet onder toezicht AFM

10-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
afm_21.jpeg
'Dubieuze' beleggingsfondsen komen door middel van een slimmigheidje naar Nederland zonder dat de AFM hen controleert. Dat bericht De Pers vandaag.
Het gaat onder meer om beleggingsfondsen die investeren in landbouwmachines (Prestige Alternative Finance), tweedehands Amerikaanse levenverzekeringen (EEA Fund) of de financiering van handelstransacties (Trade Finance). De waakhond moet consumenten beschermen tegen onnodige risico's van financiële producten. Daarom staan beleggingsfondsen die participaties aanbieden onder de 50.000 euro onder toezicht van de AFM. Maar deze 'dubieuze' beleggingsfondsen hebben hierop een slimmigheidje bedacht. Particulieren die geld inleggen krijgen een overlijdensrisicoverzekering van de Ierse levensverzekeraar Irish Life. De verzekering heeft een minimale dekking. Op deze manier is de belegging een beleggingspolis geworden. De particulier koopt door deze constructie geen belegging maar een verzekering en op dat moment valt de belegging niet meer onder het toezicht van de AFM. En hoeft volgens de Europese wetgeving alleen Ierland als toezichthouder op te treden. Onlangs heeft deze constructie geleidt tot een schandaal in België. Daar hebben particuliere beleggers tientallen miljoenen euro's schade geleden. En de financiële makelaars Master Finance en Kobalco zijn door deze beleggingen failliet gegaan. Een woordvoerder van de AFM heeft aan De Pers laten weten dat de AFM verrast is door deze constructie. De AFM laat weten dat ze deze structuur nader gaan bekijken. Bron: De Pers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!