Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DSW eerste met zorgpremie: basisverzekering 3,25 euro duurder

19-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
geld zorgpremie zorgverzekering zorgpolis 1127 medicijnen

DSW verhoogt de premie van de basisverzekering in 2022 met 3,25 euro per maand. De zorgverzekeraar heeft als eerste de premie voor het nieuwe jaar bekendgemaakt. DSW-klanten betalen straks 127,75 euro per maand.

DSW rekent voor dat een stijging van 7,50 euro per maand reëel zou zijn, vanwege stijgende zorgkosten veroorzaakt door loon- en prijsstijgingen en het steeds vaker toepassen van dure geneesmiddelen. Toch voert DSW maar een verhoging door die half zo hoog is. Dat kan volgens de verzekeraar doordat er compensatie is voor de coronakosten. Daarin is niet verrekend dat er minder geld aan reguliere zorg kon worden besteed door de afschaling daarvan.

Dat komt doordat de compensatie plaatsheeft via de wettelijke catastroferegeling, die eigenlijk bedoeld is voor rampen die meestal alleen drukte in een bepaalde regio veroorzaken en geen verdere afschaling van zorg tot gevolg hebben. De vergoeding leidt daarom nu tot een positief saldo en DSW gebruikt dat om de premiestijging op 3,25 te houden.

Uitgestelde zorg niet altijd nodig

Lang niet alle uitgestelde zorg hoeft ook nog te worden ingehaald, legt voorzitter Aad de Groot van de raad van bestuur uit. Sommige zorg is op de lange duur niet meer nodig, herhaalconsulten en consulten ter geruststelling bijvoorbeeld, of een kijkoperatie in verband met pijn die is verdwenen. Maar sommige zorg kan ook niet worden verleend doordat er te weinig mensen zijn, zegt hij. De Groot noemt de beperking van de premiestijging "niet meer dan terecht". Het geld is beschikbaar doordat verzekerden geen beroep konden doen op bepaalde zorg, stelt hij.

Eigen risico tientje lager

DSW laat het eigen risico op 375 euro, nog steeds een tientje minder dat het wettelijk vastgestelde bedrag. "Door een lager eigen risico te hanteren, wil DSW duidelijk maken dat het eigen risico te hoog is en zijn doel voorbijschiet. DSW is voorstander van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen", zo laat de maatschappij weten.

DSW maakt traditioneel een week na Prinsjesdag de nieuwe premie bekend, maar is deze keer wat later doordat er nog onduidelijkheid was over de coronakosten van de laatste maanden. Het was al bekend dat de verzekeraar de stijging van de kosten zo veel mogelijk hoopte te kunnen beperken door de compensatie. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!