Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Drost: uitbraak Salmonella zo groot door NVWA

19-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zalm_2_02.jpg
Het lijkt erop dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet voorbereid is op haar taken. Dat zegt letselschade-expert Yme Drost dinsdag in reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de uitbraak van salmonella in zalm van de firma Foppen Paling & Zalm uit Harderwijk. ,,Als de NVWA krachtiger had opgetreden, was de uitbraak waarschijnlijk niet zo groot geworden.’’
Schadeclaims
Drost staat een kleine 600 mensen bij die ziek zijn geworden van de zalm. Op 30 slachtoffers na zijn alle schadeclaims al afgehandeld, in totaal is er ruim 1 miljoen euro uitgekeerd. ,,De claims die nu nog open staan, zijn de zware gevallen. Mensen die heel ernstig ziek zijn geworden’’, aldus Drost.
Overleden
Officieel werden zo'n 1200 mensen vorig jaar ziek na het eten van met salmonella besmette zalm, maar naar schatting zijn uiteindelijk 23.000 mensen enkele dagen ziek geweest. Vier van hen zijn overleden.
Samenloop van omstandigheden
,,Dat is een enorme uitbraak’’, zegt Drost. ,,Als ik dit rapport lees, is het vooral een hele ongelukkige samenloop van omstandigheden. Alleen de NVWA krijgt toch wel een ‘tikje op de neus’, om het zo maar te noemen.’’ ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!