Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Drones mogelijk in opmars in grote steden

29-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3274 keer bekeken
  •  
Drone

De komende maand worden in Amsterdam, Enschede en Rotterdam proeven gedaan met zelfsturende drones in de publieke ruimte. Denk aan dronevliegtuigen die pakketjes bezorgen of als luchttaxi dienst doen. Het klinkt nu nog als sciencefiction, maar daar komt mogelijk verandering in, schrijft het Parool.

Een medisch noodgeval. Als een razende spoedt een medidrone zich boven de Amsterdamse binnenstad van ziekenhuis OLVG naar het Centraal Station. Maar halverwege de vlucht wordt ingegrepen, want er vliegt een concurrerende pakjesdrone in de weg. Uit zichzelf leidt U-Space, een verkeersleidingsysteem dat geautomatiseerd droneverkeer reguleert, beide vluchten van elkaar weg. Conflict vermeden.

Sciencefiction

Het is nog een scenario, maar niet van een sciencefictionfilm. Begin augustus wordt de vlucht - en een trits andere - in het echt uitgevoerd vanaf het Marineterrein in het hart van Amsterdam. Nou ja, in het echt, de vlucht met de medische drone is gesimuleerd. Maar de andere zelfvlieger zoemt wel degelijk rond het voormalige Marine Etablissement.

Pakjesdrones

Veel meer toepassingen liggen op de plank. Zoals drones die de laatste kilometer van de voortwoekerende pakketbezorging op zich nemen en onze webwinkelpakjes of thuisbestelde maaltijden voor de deur droppen, zoals Thuisbezorgd.nl dit voorjaar in Amsterdam al eens uitprobeerde. En dan zijn er nog ideeën voor dronetaxi’s en — waarom niet — in plaats van een auto een drone voor de deur.

Bron: Het Parool/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

D.B.Draaisma
D.B.Draaisma1 aug. 2022 - 12:21

Ik ben het er niet mee eens, het luchtruim komt op deze manier en in de toekomst veel te vol en gevaarlijk. Laatst was er een sportvliegtuigje naar beneden gestort. paardagen later een luchtballon die een noodlanding moest maken met een gelukkig goede afloop. Je zal maar een Drones op je dak/hoofd krijgen.

Keesje39
Keesje3930 jul. 2022 - 10:26

Een drone die een pakje voor je deur dropt… Handig hoor, als je op 12-hoog woont en het ding ligt voor de gemeenschappelijke ingang van je flatgebouw.

harrybre
harrybre29 jul. 2022 - 10:58

Kan EN veel vervoer in de stad anders regelen EN levensreddend zijn.

kaartendraak
kaartendraak29 jul. 2022 - 10:01

Jaja, geweldig!...........de eerste stap naar ons nog meer in de gaten houden. Wanneer worden de 'sheeples' eens wakker?

gerard van kooten
gerard van kooten29 jul. 2022 - 9:51

Lijkt mij heel goed om de drukte op de weg in de binnensteden tegen te gaan. En met dronetaxivervoer speciaal vervoer zoals Trevvel en Valys lijkt me echt geweldig!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!