Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Minister Grapperhaus: Draai de digitale achterdeur op slot!

1 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
hacker cybercrime internetoplichting 930
Bijna driekwart (74 procent) van de Nederlanders heeft thuis weleens te maken gehad met cybercrime. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en Alert Online. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) roept mensen op om 'de digitale achterdeur op slot te draaien'.
De meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit zijn: een poging tot phishing (56 procent), het sturen van een socialmediabericht met de vraag om een onbekende link aan te klikken (37 procent), het zenden van een zakelijke uitnodiging via social media en malware (beide 20 procent).

'Hardleers' in het nemen van maatregelen

Toch denkt een kwart van de bevolking weinig gevaar te lopen. Nederlanders zijn verder 'tamelijk hardleers' in het nemen van maatregelen om zichzelf online te beveiligen. Zo geeft de helft van de al eens getroffen mensen aan nog steeds niets te hebben ondernomen. 

Minister: draai de digitale achterdeur op slot

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt dit zorgelijk: ,,Het is zorgwekkend dat veel mensen zich nog steeds niet écht bewust zijn van de risico’s in de digitale wereld. Mijn boodschap is simpel: draai de digitale achterdeur op slot! Je bent net ook niet van huis gegaan zonder de deur op slot te draaien, waarom laat je dan digitaal de boel openstaan? Kijk niet alleen naar overheid en bedrijfsleven voor digitale veiligheid. Je bent zelf ook aan zet: Verzin een sterk wachtwoord, draai updates en maak back-ups!" ANP/Kassa
Meer lezen over dit onderzoek? Kijk op AlertOnline

Meer over:

, , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!