Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Driekwart gemeenten moet gaan bezuinigen'

06-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Euro_100_26.jpg
Ongeveer 75 procent van de Nederlandse gemeenten verwacht in 2015 te moeten bezuinigen. Dat meldt de NOS donderdag op basis van eigen onderzoek onder 234 gemeenten.
Decentralisatie
Volgens de NOS zegt bijna 38 procent van de gemeenten in financiële problemen te komen doordat taken van het Rijk worden ondergebracht bij de gemeenten. Ze krijgen extra budget voor deze decentralisatie, maar veel gemeenten denken dat dit niet toereikend is.
Bezuinigen
Waarop gemeenten willen bezuinigingen verschilt per plaats; van wegenbouw tot het verminderen van subsidies of van het sluiten van een muziekschool tot korten op veiligheid en brandweer. Sommige stadsbesturen willen gaan snijden in de ambtelijke organisatie. Andere colleges denken aan het verhogen van de OZB-belasting en de rioolheffing of willen meer toeristenbelasting gaan vragen.
Financiële positie
Overigens denkt meer dan de helft van de gemeenten dat hun financiële positie solide is, 12 procent noemt de financiële situatie zorgelijk. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!