Kassa

Drie miljoen mensen financieel kwetsbaar

11-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520 geld
Drie miljoen Nederlanders waren vorig jaar financieel kwetsbaar. Het gaat om twee miljoen vrouwen en een miljoen mannen die minder verdienen dan bijstandsniveau, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dalende trend

Bij mannen daalt dat aantal sinds het dieptepunt van de crisis in 2013. Bij vrouwen is er al langer een dalende trend. Die hangt samen met een toegenomen arbeidsdeelname en de trend dat vrouwen met parttimebanen meer uren werken.
Van de kwetsbare vrouwen had bijna een kwart geen inkomen. Vrijwel altijd ging het daarbij om getrouwde of samenwonende vrouwen. Nog eens een kwart werkte als werknemer. Die groep heeft vaak een korte werkweek. Bij de mannen had bijna twee derde een uitkering zoals bijstand of een wao-uitkering. Bij de vrouwen is dat 40 procent.

Ouder dan 45

De meeste financieel kwetsbaren zijn ouder dan 45 jaar. Bij zowel mannen als vrouwen gaat het daarbij om meer dan de helft. Ongeveer een derde van beide groepen is 55-plusser.
Van de mannen met een laag opleidingsniveau is zo'n 40 procent financieel kwetsbaar. Bij middelbaar opgeleiden is dat twee op de tien en bij de hoogopgeleiden gaat het om 10 procent. Mannen hebben ook een hogere kans om langdurig financieel kwetsbaar te zijn en in de armoede af te glijden. Financieel kwetsbare vrouwen profiteren vaker van het inkomen van hun partner. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

vredesduif
vredesduif12 okt. 2017 - 13:30

In dit onderzoek is vergeten, die groep, die gesubsidieerd werk heeft verricht voor 32 uur per week. Zij verdiende 1155€ netto. In de WW. Betekende dit 833€ netto. Deze groep voelt zich 2 x gestraft door de Rijksoverheid. Ze gaan werker onder hun niveau en ook nog flink minder dan het wettelijke minimumloon.  Deze groep wordt nu extra gepakt als hun ww. Maar 833€ is. Waar men niet van rond kan komen. En dan voor 3 jaar ww. Toeslagen die je krijgt, zijn een lachertje. Minder dan 10€. De gemeente wilde zelfs 2,76€ per maand. Terwijl 927€( was 923€). Terwijl de UWV van een toelage uitgaat van ca. 25€ en niet over  een bedrag van 2,76€. Dit ter aanvulling op uw onderzoek. 

Helen 66
Helen 6611 okt. 2017 - 16:10

zoon (27) met HAVO en HBO, maar Syndroom v. Asperger. Heeft Wajong uitkering en dat is 75% van het MINIMUM loon en dat wordt per 1 jan.2018 70%. Hij wil dolgraag werken en is goed is zijn werk. Afgestudeerd als journalist, specialisatie redactioneel vormgever. Kranten- en tijdschriftenbranche gaat echter slecht en dus werken ze alleen met flex werkers en dat is nu juist niet te doen voor een persoon met autisme die structuur nodig heeft. Participatiewet? lachertje! Geen verplichting en geen sancties. UWV? die geeft je een jobcoach voor een beperkt aantal uren en dat is dan dat.. Nu toe aan jobcoach  nr. 3. Doen helemaal niets, alleen praten en rapporten schrijven en geld ontvangen. Maar je aan een baan helpen? Vergeet het. Ik zie mijn zoon op zijn 50e nog bij bij wonen op de zolderkamer. Want teveel vermogen (kleine erfenis van oma en opa) om woningtoeslag te kunnen krijgen en te veel weinig inkomen voor een hypotheek. Een spagaat waar je niet uit komt, behalve met een vaste betaalde baan. Een jonge man die dolgraag wil werken! Nederland anno 2017.

Sophieeeee
Sophieeeee11 okt. 2017 - 13:21

3 jaar geleden arbeidsongeschikt geworden. Nu in slapenddienst. Ben 59 en mag naar de voedselbank. Laatste inkomen was 1700 nu UWV 928. Kan nu al niet normaal eten kopen. Debielen daar in Den Haag , zitten er alleen maar voor zichzelf .

Helma53
Helma5311 okt. 2017 - 12:55

Drie miljoen Nederlanders hebben gewoon een te laag inkomen om in hun basisbehoeften te kunnen voorzien. Hou toch eens op met mensen kwetsbaar te noemen, omdat hun inkomen onder het bestaansminimum zit. Het bedrag dat de overheid daarvoor gebruikt om berekeningen te maken is te laag. Het zou zo hoog moeten zijn, dat je in je basisbehoeften (eten, wonen, warmte, vervoer en administratie) kan voorzien. Dat lukt echt niet met 1000 euro per maand. Er zijn gewoon drie miljoen mensen die financieel niet rond kunnen komen, niet door hun eigen toedoen, maar door een te laag inkomen. Het is onmogelijk om al je vaste lasten te betalen met een minimum inkomen, dat is het echte probleem. Het probleem zit in de samenleving, niet in de mensen. Het zijn juist zeer sterke en krachtige mensen, want ondanks hun te lage inkomen lukt het hen toch om door te gaan. Zit je eenmaal in het kleverige web van armoede, dan moet je wel heel erg sterk zijn om daar weer uit te komen, want het schuldencircus is schrijnend en daarbij loopt de overheid voorop als veroorzaker. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!