Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Drie dingen die je nog niet wist over koffieprut

01-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2971 keer bekeken
  •  
20141201-kassagroen-koffie_2.jpg
In deze rubriek laat chefkok Pierre Wind ons zien wat je allemaal kunt doen met producten waarvan je eerst dacht dat ze weinig of geen nut hadden. Je zult versteld staan van wat je allemaal kunt doen met koffieprut, een bananenschil of aluminiumfolie. Deze week drie dingen die je kunt doen met koffieprut.
99% van de koffieprut wordt weggegooid. Dat is zonde, want koffieprut kan vaak erg handig zijn in en rondom je huis.
Stank weg
Stinkt je ijskast? Of heb je een feestje gehad en ruikt je huis naar sigarettenrook? Leg dan een bakje koffieprut in de ruimte waar het stinkt. Wacht drie dagen en als het goed is zal de stank verdwijnen. De geur van koffie is namelijk zo sterk dat het andere geuren overtoept. Dan iets anders: heb je wat gekookt met knoflook en stinken je handen nu een uur in de wind? Pak een hand koffieprut uit je koffiemachine en wrijf je handen ermee in. Een leuke bijkomstigheid is dat koffieprut ook als scrub werkt en je dode huidcellen doet verdwijnen. Goedkope een manicure!
Katten, ratten, luizen wegjagen
Als er in je tuin zo nu en dan onuitgenodigd katten komen buurten en je daar niet op zit te wachten, dan kan koffieprut wel eens je redder zijn. De kat houdt namelijk helemaal niet van koffieprut. Gooi koffiedik in je tuin: katten vinden het verschrikkelijk om hut pootjes vies te maken met koffieprut en dan vooral om zichzelf schoon te likken als ze onder het koffiedik zitten.
Voeding voor je hortensia's of rozen
Elke keer wanneer je koffieprut weggooit gooi, je boordevol magnesium, fosfor, kalium, koper en stikstof weg. Zonde, want hier groeien je planten goed van. Je kunt je koffieprut op de composthoop gooien, maar ook direct in je bloempot. Goed verdelen, een laagje van een één centimeter is al voldoende. Nog beter is het als je het twee nachtjes laat staan, zodat de prut wat droger is en de koffieprut beter zuurstof inademt.
Toekomst voorspellen?
In de zestiende eeuw werd koffie uit Turkije populair, om te drinken, maar ook om de toekomst mee te voorspellen, namelijk door patronen te zien in koffieprut. Het was een populaire manier van de toekomst voorspellen. Toch werden mensen na een tijd wat achterdochtig en zo is koffiedik kijken het tegenovergestelde gaan betekenen: je kunt wel de toekomst voorspellen, maar dat is koffiedik kijken. Oftewel: over de toekomst kun je niks zeggen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!