Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Drempels weg voor gehandicapte student'

15-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Rolstoel_04.jpg
Het hoger onderwijs moet beter toegankelijk worden voor gehandicapte studenten. Dat heeft demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) maandag gezegd. Zij wil de wet zo aanpassen dat toegankelijkheid een van de criteria wordt aan de hand waarvan getoetst wordt of een hogeschool of universiteit een accreditatie krijgt of behoudt.
Van Bijsterveldt reageerde daarmee op het rapport Onbelemmerd studeren van de Onderwijsinspectie. Daarin staat dat universiteiten en hogescholen meer aandacht moeten besteden aan toegankelijkheid van het onderwijs voor studenten met een fysieke of psychische beperking.
Naast de fysieke toegankelijkheid van bijvoorbeeld de collegezalen onderzocht de inspectie onder meer hoe studenten met een beperking worden voorgelicht en begeleid. Ook keek zij naar de mogelijkheden tot aanpassing van curriculum, stage en toetsing.
Het aanbod en de kwaliteit van de voorzieningen bleek sterk uiteen te lopen, zowel tussen als binnen onderwijsinstellingen. Geen van de onderzochte universiteiten en hogescholen voldoet op alle punten aan de eisen die de inspectie in overleg met deskundigen uit het onderwijsveld heeft opgesteld.
De inspectie stelt wel vast dat de aandacht voor studenten met een fysieke of psychische beperking de laatste jaren is gegroeid. ,,Toch is verdere actie nodig om goede onderwijsmogelijkheden voor alle studenten met een functiebeperking te garanderen'', aldus het rapport.
Het ministerie van Onderwijs (OCW) stelde vorig jaar de commissie-Maatstaf in, die op zoek moest gaan naar betere oplossingen voor deze problematiek. De commissie brengt eind deze maand verslag uit. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!