Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dreigende sluiting voor vegetarisch zorgcentrum Felixoord

24-01-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
195x90_mantelzorg_05.jpg
Het bejaardentehuis waar je onbezorgd van je oude dag kon genieten bestaat niet meer. Alleen ouderen die zware zorg nodig hebben kunnen nog in een verzorgings- of verpleeghuis terecht. Door de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) komen veel verzorgingshuizen in de problemen en worden met sluiting bedreigd. Zorginstelling Felixoord is een gemeenschap waar vegetariërs rustig oud kunnen worden maar ook dit huis moet, als er op korte termijn geen oplossing komt, sluiten.
Uniek
Felixoord is een uniek zorgcentrum voor de oudere vegetariër. Al 66 jaar is dit een plek waar vegetariërs uit heel Nederland samenleven. Het verpleeg- en verzorgingshuis in Oosterbeek heeft 70 kamers en 24 verpleeghuisbedden. In het aangrenzende grote woonpark Ommershof zijn bungalows waar ouderen vanaf 55 zelfstandig wonen in een oase van rust.
Rapport
Uit een rapport van Buro Berenschot blijkt dat door de transitie in de zorg landelijk 800 van de 2000 verzorgings- en verpleeghuizen met sluiting worden bedreigd. In 2017 zullen 40% van de huizen verdwenen zijn. In de Wet langdurige zorg (Wlz) is bepaald dat er vanaf 1 januari 2015 een scheiding tussen wonen en zorg moet zijn. De leegstroom van verzorgingshuizen gaat razendsnel, want mensen mogen nu pas met een hogere zorgindicatie (zzp 5) naar een tehuis. De Wet langdurige zorg is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben. Dat zijn bijvoorbeeld ouderen met vergevorderde dementie of mensen met een ernstige verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. In Felixoord staan zestien kamers leeg, het pand heeft achterstallig onderhoud en kampt met grote schulden. Zorgaanbieder Icare heeft eind december 2014 laten weten dat ze het verouderde gebouw niet meer kunnen en willen exploiteren. Icare reageert als volgt:
In december hebben we bewoners geïnformeerd over het feit dat we de conclusie hebben moeten trekken dat het niet gaat lukken om "alleen" de continuïteit van de zorg voor de bewoners van Felixoord op termijn te kunnen garanderen en dat het dus nodig is om stappen te zetten en op zoek te gaan naar een oplossing die naar verwachting buiten de organisatie ligt. Daarmee zijn we in december ook gestart en de bedoeling is om in februari een eerste serie kennismakingsgesprekken met organisaties en bedrijven waarvan we het vermoeden hebben dat die zouden kunnen bijdragen aan het vinden van een oplossing, te hebben gevoerd. Ook de cliëntenraad heeft ideeën over mogelijke oplossingen en ook deze ideeën worden in het proces meegenomen. Alle mogelijkheden worden onderzocht en de cliëntenraad wordt elke twee weken geïnformeerd over de voortgang en haalbaarheid van de aangedragen oplossingen. Natuurlijk realiseren we ons dat deze onzekere periode heel naar is voor de bewoners, maar ook transparantie in het proces en samenspraak met de cliëntenraad over de meest wenselijke oplossing, is wel heel belangrijk.
Petitie
De cliëntenraad is eind vorig jaar een petitie gestart om sluiting tegen te gaan. Ook hebben ze een brief naar staatssecretaris Van Rijn geschreven en hebben Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Renske Leijten kamervragen gesteld over dit verzorgingshuis. Staatssecretaris Van Rijn heeft hierop per brief gereageerd. Marnix Norder is voorzitter van het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen en schreef op 29 december 2014 een brandbrief aan alle burgemeesters van Nederland. Hij maakt zich zorgen over de veranderingen in de zorg en de rol van de gemeenten in deze transitie.
De gemeente heeft de regierol bij deze maatschappelijke opgave en de verantwoordelijkheid om de transitie te begeleiden voor haar burgers. De regierol geldt daarbij uiteraard ook richting maatschappelijke organisaties, zoals zorgaanbieders, corporaties en welzijnsinstellingen. Alleen in samenhang komen gewenste maatschappelijke resultaten in zicht. Niet te onderschatten is daarbij het belang van welzijn. Het gaat om comfort, contact en controle (veiligheid) van mensen die langer zelfstandig wonen, maar tevens kwetsbaar zijn. Taken die voor een deel al bij de gemeente lagen, maar waarvan de rol door de decentralisatie en de trend van het langer thuis wonen aanzienlijk zijn toegenomen.
De gemeente Renkum stelt dat de gemeentelijke verantwoordelijkheid op het gebied van het langer zelfstandig thuis wonen tweeledig is.
De gemeente is niet verantwoordelijkheid voor de exploitatie van individuele verzorgingstehuizen zoals Felixoord. De exploitatie is de verantwoordelijkheid van een marktpartij. Dit neemt niet weg dat de gemeente het zou betreuren wanneer Felixoord verdwijnt, omdat Felixoord een thuis biedt aan een bijzondere gemeenschap. De gemeente heeft respect en bewondering voor het doorzettingsvermogen van de cliëntenraad van Felixoord.
Lees hier de volledige reactie van de gemeente Renkum.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!