Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"Dreigende bezuiniging op huurtoeslag treft mensen met laagste inkomens"

  •  
22-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54538 keer bekeken
  •  
2_Geld_1127

De branchevereniging voor woningcorporaties Aedes is verbolgen over een dreigende bezuiniging door het kabinet op de huurtoeslag. Aedes stelt namelijk dat het kabinet voor een deel van de huurders van sociale huurwoningen de huurtoeslag stapsgewijs weer wil afpakken. Aedes-voorzitter Martin van Rijn zegt dat het "pijnlijk" is dat geld wordt weggehaald bij mensen met de laagste inkomens terwijl zij worstelen met de hoge inflatie.

Het kabinet zou voor 2025 kijken naar het in stappen terugdraaien van een verhoging van de huurtoeslag van 17 euro per maand, aldus de voorjaarsnota. Die verhoging werd begin dit jaar ingevoerd om mensen met lage inkomens te helpen met de hoge inflatie en gestegen kosten voor levensonderhoud.

"Plannen zijn onredelijk en moeten worden teruggedraaid"

Maar het kabinet zou hier weer willen bezuinigen, onder meer om de Wet betaalbare huur te financieren. "Het is ironisch én pijnlijk om het geld dat nodig is om de uitvoering van de Wet betaalbare huur te dekken, weg te halen bij mensen met de laagste inkomens. Zeker in deze tijd is dat onuitlegbaar. Bovendien is er nog geen enkele onderbouwing van deze uitvoeringskosten. We hopen dat de politiek inziet dat dit onredelijke plan moet worden teruggedraaid", stelt Van Rijn in een verklaring.

Ook de Woonbond is verontwaardigd. "Dat het kabinet onze afgesproken eerlijke maatregel gedeeltelijk en mogelijk geheel wil terugdraaien vinden we om meer redenen onacceptabel. De netto huur gaat immers weer omhoog. Voor de laagste inkomens, die nu al nauwelijks kunnen rondkomen, is óók een paar euro veel geld. Als je dit jaarlijks stapsgewijs doet, stuur je eigenlijk een steeds groter deel van je eigen bevolking naar de voedselbanken", zegt directeur Zeno Winkels van de belangenorganisatie voor huurders. 

Kabinet kijkt in augustus opnieuw naar koopkracht

Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer zegt dat het kabinet in augustus opnieuw kijkt naar de koopkracht en dat maatregelen om huishoudens te helpen van tijdelijke aard waren.

Het kabinet heeft er volgens een woordvoerder van woonminister Hugo de Jonge voor gekozen om de hoogte van de opslag in de eigen bijdrage in de huurtoeslag te beperken tot de helft van 2022, naar verwachting op maximaal 7 euro per maand. In 2022 was die opslag 16,94 euro per maand. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.