Kassa

"Dreigende bezuiniging op huurtoeslag treft mensen met laagste inkomens"

theme-icon
Geld
  •  
22-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53152 keer bekeken
  •  
2_Geld_1127

De branchevereniging voor woningcorporaties Aedes is verbolgen over een dreigende bezuiniging door het kabinet op de huurtoeslag. Aedes stelt namelijk dat het kabinet voor een deel van de huurders van sociale huurwoningen de huurtoeslag stapsgewijs weer wil afpakken. Aedes-voorzitter Martin van Rijn zegt dat het "pijnlijk" is dat geld wordt weggehaald bij mensen met de laagste inkomens terwijl zij worstelen met de hoge inflatie.

Het kabinet zou voor 2025 kijken naar het in stappen terugdraaien van een verhoging van de huurtoeslag van 17 euro per maand, aldus de voorjaarsnota. Die verhoging werd begin dit jaar ingevoerd om mensen met lage inkomens te helpen met de hoge inflatie en gestegen kosten voor levensonderhoud.

"Plannen zijn onredelijk en moeten worden teruggedraaid"

Maar het kabinet zou hier weer willen bezuinigen, onder meer om de Wet betaalbare huur te financieren. "Het is ironisch én pijnlijk om het geld dat nodig is om de uitvoering van de Wet betaalbare huur te dekken, weg te halen bij mensen met de laagste inkomens. Zeker in deze tijd is dat onuitlegbaar. Bovendien is er nog geen enkele onderbouwing van deze uitvoeringskosten. We hopen dat de politiek inziet dat dit onredelijke plan moet worden teruggedraaid", stelt Van Rijn in een verklaring.

Ook de Woonbond is verontwaardigd. "Dat het kabinet onze afgesproken eerlijke maatregel gedeeltelijk en mogelijk geheel wil terugdraaien vinden we om meer redenen onacceptabel. De netto huur gaat immers weer omhoog. Voor de laagste inkomens, die nu al nauwelijks kunnen rondkomen, is óók een paar euro veel geld. Als je dit jaarlijks stapsgewijs doet, stuur je eigenlijk een steeds groter deel van je eigen bevolking naar de voedselbanken", zegt directeur Zeno Winkels van de belangenorganisatie voor huurders. 

Kabinet kijkt in augustus opnieuw naar koopkracht

Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer zegt dat het kabinet in augustus opnieuw kijkt naar de koopkracht en dat maatregelen om huishoudens te helpen van tijdelijke aard waren.

Het kabinet heeft er volgens een woordvoerder van woonminister Hugo de Jonge voor gekozen om de hoogte van de opslag in de eigen bijdrage in de huurtoeslag te beperken tot de helft van 2022, naar verwachting op maximaal 7 euro per maand. In 2022 was die opslag 16,94 euro per maand. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

wbachk
wbachk26 mei 2023 - 17:10

En in mijn geval hebben ze dus in 1 keer die 17 euro toeslag verhoging terug gehaald, want ik heb 170 euro 'teveel ontvangen'! wat een masterbrein zit hier weer achter

wbachk
wbachk26 mei 2023 - 15:14

Ze hebben een uitweg gevonden! Ik kreeg gisteren een brief waarin, kort gezegd, stond dat ik komend jaar een hoger inkomen zou hebben dus dat ik huurtoeslag moest terug betalen. Ja, iedereen met een AOW of een uitkering heeft dit jaar een hoger inkomen! Dus pas je niet het bedrag waarop de toeslag is gebaseerd aan, maar je haalt het bedrag weer terug bij de mensen die de toeslag ontvangen.

De pessimist
De pessimist26 mei 2023 - 12:46

Onze regering is alleen maar uit op het geld van de minima. Reken er maar niet op dat de welgestelden iets minder geld krijgen, nee die krijgen door bepaalde vieze spelletjes er weer geld bij, en de rest moet naar Europa om daar het braafste jongetje van de klas te spelen. En alles onder het mom dat de armen teveel geld kost voor onze samenleving. Maar wel miljarden schenken aan Shell en Unilever.

Geert_6722
Geert_672223 mei 2023 - 19:16

Ten aanzien van de loonsverhoging die iedereen gehad heeft . Deze moet je zelf doorgeven aan belastingdienst toeslagen . Anders loop je risico dat je volgend jaar veel moet terugbetalen. Omdat toeslagen gebaseerd zij op je inkomen afgelopen jaar.

1 Reactie
wbachk
wbachk26 mei 2023 - 17:15

Nee hoor, ze geven er nu een andere draai: ze schatten je inkomen van het komende jaar, gebaseerd op de verhoging die je dit jaar gekregen hebt!

D de Nijs
D de Nijs23 mei 2023 - 18:35

Begin dit jaar kregen de minima inkomens 10% inkomensverhoging. Harstikke blij mee, maar vorige week kreeg ik een bericht van de belastingdienst dat mijn inkomen verhoogd was en dat mijn huurtoeslag aangepast moest worden. Ik hou nu de rest van het jaar nog minder over door de verlaging van de toeslag, dat is toch ook echt raar? Zijn er meer mensen die dit hebben gehad? De Belastingdienst uiteraard gebeld hierover en ze snapte dat het frustrerend was, maar kon er niets aan veranderen 🙈

3 Reacties
Geert_6722
Geert_672223 mei 2023 - 19:18

Geld ook voor andere toeslagen zoals zorgtoeslag etc dus wijzig je inkomen 2023 bij belastingdienst toeslagen

wbachk
wbachk26 mei 2023 - 15:16

Ja precies, gisteren ontving ik die brief. In de loop van de dag werd ik kwader en kwader. Heb de belastingdienst gebeld en een klacht ingediend! Wat ze met de ene hand geven wordt weer met de andere hand teruggehaald.

wbachk
wbachk26 mei 2023 - 15:21

Ik heb een klacht ingediend bij de belastingtelefoon, dat ze met de ene hand geven en dat weer met de andere hand terughalen. Als iedereen dat nu doet?!

H. E
H. E23 mei 2023 - 14:13

Als ze nu alle electrice auto's wegen belasting laten betalen leverd meer op en dan van de huurtoeslag afblijven

Pippi langkous
Pippi langkous23 mei 2023 - 12:05

En al die mensen die helemaal hun pensioen leeftijd niet eens halen, dat geld verdwijnt ook in de zakken vd pensioen fondsen en dan zeiken over pensioen wat je zelf opbouwde en na 30 groei jaren nu in eens zeggen dat je 't per persoon moet opbouwen, ja ze weten zelf ook wel dat er nu slechte tijden komen, en in de goede tijden hebben ze miljarden aan de staat gegeven en net als 't kwartje van kok nooit terug betaald. Ik houd 400 over pm waarvan 566 toeslagen is dan - 166euro,dus 't is niet extra maar nodig voor eten

Indatgeval
Indatgeval23 mei 2023 - 4:31

En weer zijn de mensen die het minste stemmen de bok. Misschien toch maar weer stemplicht invoeren? We worden tegen van alles beschermd tenslotte, maar niet tegen de domste politieke keuze: niet stemmen.

1 Reactie
adriaan2
adriaan226 mei 2023 - 8:07

Dat zou ik ook toejuichen. Je krijgt dan in principe een regering die dan volgens de kiezers gekozen zou zijn, maar pas op dat er inmiddels grote groepen zijn waardoor je ineens een niet gewilde regering kan krijgen. Daar zitten we ook niet op te wachten.

anita555
anita55522 mei 2023 - 22:50

Ik vind het onacceptabel dat het kabinet dit belachelijke plan wil uitvoeren. Mensen nog extra uitknijpen die het financieel al bijna niet redden. Blijf van de huurtoeslag af alsjeblieft en haal het geld maar weg bij mensen die het wel kunnen missen.

1 Reactie
wbachk
wbachk26 mei 2023 - 17:12

wil uitvoeren? wordt uitgevoerd!

Gerygrr
Gerygrr22 mei 2023 - 14:08

Hoe hoog is een netto bijstanduitkering? De regel moet zijn, dat je maximaal de helft kwijt bent aan woonlasten. Dan betaal je maximaal dat bedrag aan je verhuurder. De oplossing moet zijn, de verhuurder en het Rijk er onderling uit te laten Bijpassen nodig? Rechtstreeks van Rijk naar woningbouw. Dan kunnen ze ook eisen stellen van verplichte isolatie aanbrengen enz.

1 Reactie
V. Schoenmakers
V. Schoenmakers23 mei 2023 - 21:15

Bijstandsuitkeringen voor personen van 21 jaar tot AOW leeftijd ontvangen netto per mnd: Alleenstaande ouders / Eenpersoonshuishouden = €1.195,66 Partners / gehuwden en samenwonenden = €1.708,08 De helft zou dan zijn €597,83 voor alleenstaande / eenpersoonshuishoudens en €854,04 voor partners, gehuwden, samenwonenden. Als je lang in een huurhuis woont heb je misschien geluk dat de huur niet al te veel stijgt. Zelf woon ik 25 jaar in mijn huis en ben al die tijd onder de huurgrens gebleven. Ik vermoed dat de volgende na mij direct ver boven de huurgrens gaat komen. Goede kans ook dat het huis in de verkoop gaat.

Prul
Prul22 mei 2023 - 13:39

Nog even en de mensen kunnen hun keel aan de kapstok hangen, dit stelletje waardeloze idioten die het voor het zeggen hebben helpen de mensen aan het stelen.

vogelhuis
vogelhuis22 mei 2023 - 12:33

Ze raken uitgeput, om de armen en gehandicapten onzichtbaar verder de AFGROND IN TE DUWEN, b.v. via de WMO of belasting en zorg. Nu is het veel zichtbaarder, hopelijk komt iedereen in opstand. Door deze regering zijn de sociaal zwakkeren, meer ziek en gaan eerder dood, dit plannetje lukt al aardig, kijk maar naar de oversterfte.

honza23
honza2322 mei 2023 - 12:03

Tsja, asiel/immigratie kost 20 miljard per jaar, het Coronafonds v/d EU (zodat Zuid-Europa door kan gaan met luxe vroegpensioen) kost de komende jaren 5 miljard per jaar; dan wordt er nog 5 miljard per jaar verkwist aan ontwikkelingsgeld; en tot slot gaan er tientallen miljarden per jaar naar een papieren stikstofprobleem en klimaathysterie... Dus blijf vooral PvdA GL D66 CU CDA VVD Volt stemmen.....die vinden dit allemaal OK.

gscager
gscager22 mei 2023 - 11:31

zijn ze nu helemaal gek geworden f.....aso,s en maar lullen over armoede beleid !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kaartendraak
kaartendraak22 mei 2023 - 10:32

De burger moet en zal uitgeknepen worden zodat we straks "niks meer bezitten maar zeer gelukkig zijn" aldus de quote van het WEF en we CBDC, chips, CO2 budgetten enz wel moeten gaan accepteren, want er zal geen andere mogelijkheid meer zijn om te leven. En dan te bedenken dat er nog steeds gekken zijn die op de VVD, D66 en de andere corrupte partijen blijven stemmen.

1 Reactie
scheffers
scheffers22 mei 2023 - 10:47

De opkomst bij het stemmen zijn helaas bij de lagere inkomens, het laagst.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer22 mei 2023 - 10:24

Ik was hier al bang voor. Intussen blijft Rutte miljoenen sturen naar Oekraïne.....:

1 Reactie
theakemna
theakemna22 mei 2023 - 11:44

heb je al eens oorlog meegemaakt??? Dan heb je misschien ook wel gaarkeukensoep of bloembollen gegegten???

Swillens
Swillens22 mei 2023 - 10:03

Ze moeten zich schamen in Den Haag,de kwetsbare mensen en oudere worden weer de dupe,allemaal stemmen op De Jonge en kaag dan hebben wij straks nog niets meer voor te eten,als het zo door gaat in Nederland,kunnen wij straks allemaal naar de voedselbank.Schande van het Kabinet dat ze dit weer op zo,n manier aanpakken,en de rijkerds worden niet gepakt.

2 Reacties
Gentleman
Gentleman22 mei 2023 - 11:40

De meesten stemmen nog steeds op Rutte en Wilders.

rietteke
rietteke23 mei 2023 - 16:20

Lat de jong en ka laag maar een 1 jaar met een minimumloon doen Kijken hoe ze dan.prayen.

daan daniels
daan daniels22 mei 2023 - 9:49

En ze blijven maar stelen, vakantiegeld 5.49 minder dan in 2022, pensioen toeslag zijn ze aan het afbouwen, huursubsidie verlagen etc. Maar alles voor asielzoekers en het milieu daar is wel geld voor. Op pleuren met die oplichters.

Lambert vos
Lambert vos22 mei 2023 - 8:58

De meeste mensen leven van de toeslag omdat ze hen loon kwojt zijn aan vaste laste snappen ze dat daar niet ze moeten zelf een maand van het minima leven oftewel steen rijk dan straat arm sukkels

pali
pali22 mei 2023 - 8:57

En hoe zit het met de toeslag van het pensioen wat ook nog eens de mensen met een laag inkomen treft?