Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Dreigend tekort aan huisartsen platteland'

15-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
arts-groot.jpg
In veel dunbevolkte plattelandsgebieden dreigt een tekort aan huisartsen. Veel huisartsen gaan binnenkort met pensioen. Het is de vraag of jonge artsen die net zijn afgestudeerd zin hebben om op het platteland te gaan wonen. Een rapport van onderzoeksbureau NIVEL wees dat kortgeleden nog eens uit: jonge huisartsen blijven vooral in de Randstad hangen. De onderzoekers denken dat het te maken heeft met de carrièremogelijkheden van hun partner.
Het dreigend tekort speelt in elk geval in wat huisarts Ward Meijer uit Emmen de 'uiteinden van Drenthe' noemt. Maar er komen ook berichten uit de provincies Groningen en Friesland.
Meijer verruilde zeven jaar geleden de Randstad voor Emmen en begon daar samen met een collega een groepspraktijk. Hij verwacht dat het aantal huisartsen in Zuidoost-Drenthe de komende vijf jaar krimpt van dik zestig naar veertig. Alleen al in Emmen gaan volgens hem de komende jaren negen huisartsen met pensioen.
,,Dat is erg. Door het tekort moeten wij met een te kleine groep zorg dragen voor een grote populatie die ook nog eens veel aandacht nodig heeft. Dat is voor ons erg druk, maar dat is ook een nadeel voor de patiënten.''
Zorgverzekeraars proberen de artsen in het gebied te ontlasten door zogenoemde 'nurse practitioners', zeg maar extra hoog opgeleide verpleegkundigen, in te zetten die de huisartsen veel werk uit handen kunnen nemen. Volgens Meijer helpt het maar een klein beetje. ,,Zij mogen immers niet zelfstandig diensten draaien, en zijn ook niet eindverantwoordelijk. Dat blijf ik.'' Bovendien willen veel patiënten vaak toch ook nog met de dokter zelf spreken.
Ook in de provincie Groningen zal de komende jaren een tekort aan huisartsen ontstaan, verwacht directeur Jan Cooijmans van de Ommelander Ziekenhuis Groep. Hij exploiteert ziekenhuizen in Delfzijl en Winschoten. In Winschoten gaan er van de tien huisdokters binnenkort vier met pensioen, zegt hij. Hij ziet in zijn werkomgeving een bovenmatig aantal huisartsen met grijs haar dat ouder is dan zestig. Als die artsen na hun pensionering niet meer kunnen worden vervangen, ontstaat er een gat. ,,Het ziekenhuis kan wel wat aan zorg opvangen, maar nooit alles.''
Voorzitter Bert van Kapel van de Friese Huisartsenvereniging voorspelt dat er ook in Friesland over vijf jaar te weinig huisartsen zullen zijn. ,,Patiënten zullen verder moeten reizen voor hulp.'' Hij ziet niet een-twee-drie een oplossing voor het probleem.
Toen huisarts Ward Meijer uit Emmen een extra huisarts nodig had voor zijn praktijk, plaatste hij een advertentie die landelijk werd verspreid. ,,Daar kwamen maar liefst twee reacties op, maar met geen van beiden is het iets geworden.''
Hij vindt dat de plattelandsregio's meer reclame moeten maken onder de jonge dokters. ,,Wij staan bijvoorbeeld op de huisartsen- en startersbeurs. Daar vertellen we dat het prima werken is hier. Blijkbaar hebben veel huisartsen een verkeerd beeld van deze provincie.'' Daarbij hoopt hij dat de acht opleidingsinstituten die nieuwe huisartsen opleiden, de studenten juist op stage sturen in de landelijke gebieden. ,,En dan maar hopen dat ze blijven hangen.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!