Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Draaideur-bijstandsklant is regel geworden

14-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zzp_bouw_werkers_08.jpg
Ongeveer driekwart van de mensen in de bijstand die werk vinden, komt aan de slag in tijdelijke flexbaantjes. Daarna kloppen zij opnieuw aan voor bijstand. ,,De draaideur-WWB'er is eerder regel dan uitzondering.'' Dat stelt Divosa, de organisatie van sociale diensten, donderdag bij de presentatie van de jaarlijkse monitor naar de Wet Werk en Bijstand (WWB).
Stop
Drie op de tien bijstandsuitkeringen stoppen, omdat mensen werk vinden. De rest van de uitkeringen eindigt bijvoorbeeld wegens een verhuizing, pensionering en voor 5 procent door gesubsidieerd werk.
Van de mensen die werk vinden, gaat het in vier op de tien gevallen om uitzendwerk. Verder komen bijna evenveel aan de slag via ander tijdelijk werk, zoals seizoensarbeid en pay-rolling. Voor 80 procent komen mensen terecht in deeltijdbanen. Ruim een op de tien bijstandsgerechtigden krijgt de uitkering ook als aanvulling op inkomen uit arbeid.
Flexibiliteit
Divosa-voorzitter René Paas noemt flexibiliteit op de arbeidsmarkt een nieuwe realiteit. Sociale diensten moeten hierop hun dienstverlening aanpassen.
Paas: ,,Als werk beter is dan een uitkering, waarom steken we dan niet meer energie in deeltijdwerk? Als een vaste, volledige baan er even niet inzit, is immers elk uurtje werk meegenomen, vanwege het geld, de ervaring en het zelfrespect dat het oplevert. Hoeveel werk maken we van deeltijdwerk, aangevuld met een uitkering? Hoeveel druk oefenen we uit om ook korte en tijdelijke baantjes te accepteren? Liever 4 uur gewerkt dan 40 uur op de bank.''
Drempels wegnemen
Om het accepteren van flexwerk makkelijker te maken, kan nu 71 procent van de gemeenten de uitkering opschorten. Daardoor kan de bijstand sneller worden hervat na een tijdelijk contract. Ook geeft 62 procent van de gemeenten inkomsten uit arbeid tijdelijk vrij, zodat niet wordt gekort op toeslagen en werken loont. Maar volgens driekwart van de medewerkers van sociale diensten blijft een gebrek aan flexibele en betaalbare kinderopvang vaak een probleem om tijdelijk en veelal onregelmatig werk te accepteren.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!