Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Downloaden uit illegale bron verboden

10-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Film-negatieven_09.jpg
Het moet onmiddellijk afgelopen zijn met het illegaal downloaden van materiaal als film en muziek. Dat zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van een uitspraak eerder donderdag van het Europese Hof van Justitie. Het alleen voor jezelf illegaal downloaden van bijvoorbeeld een muzieknummer mocht in Nederland wel en werd 'goedgemaakt' met een thuiskopieheffing op dragers en apparaten, die ten goede moest komen aan de rechthebbenden van het materiaal.
Auteursrechten beschermen
Maar volgens het hof moet Nederland de auteursrechten veel beter beschermen. Het EU-hof boog zich over de ruzie tussen de Stichting de Thuiskopie en een aantal importeurs en fabrikanten van blanco cd's en andere opslagmiddelen. Die laatsten vinden dat bij het berekenen van de hoogte van de thuiskopievergoeding geen rekening mag worden gehouden met de schade die ontstaat door het kopiëren uit een zogeheten ongeoorloofde bron, waarbij het auteursrecht wordt geschonden. Zij krijgen nu gelijk
Verspreiding illegale werken
,,Het hof is van oordeel dat een regeling waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen kopieën voor privégebruik die zijn gemaakt uit geoorloofde bronnen en kopieën gemaakt uit nagemaakte of vervalste bronnen, niet kan worden gedoogd.'' De regeling moedigt zelfs het verspreiden van nagemaakte of illegale werken aan, zo vervolgt het hof. Daardoor daalt bovendien de verkoop van auteursrechtelijk beschermde werken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!