Downloaden steeds riskanter
25-05-2010
• leestijd 3 minuten
Wie een liedje van internet wil downloaden voor eigen gebruik is (nog) niet strafbaar in Nederland. Maar dat gaat waarschijnlijk snel veranderen. Op last van de muziek- en filmindustrie voert auteursrechtenorganisatie Stichting Brein (
www.anti-piracy.nl) al jarenlang allerlei processen tegen iedere website waarvan het vermoeden bestaat dat er illegale inhoud wordt aangeboden.
Al deze juridische acties hebben als doel om het downloaden in Nederland een definitieve halt toe te roepen: “Wij denken dat een verbod op downloaden uit illegale bron nodig is voor de ontwikkeling en groei van legaal aanbod op internet. Hoe eerder, hoe beter!”, aldus Brein-directeur Tim Kuik in een reactie aan de Kassa-redactie.
Brein vs Ziggo
Stichting Brein is op dit moment in een juridisch proces verwikkeld met internetservice provider Ziggo. Doel: het afsluiten van álle links naar de
website
. In Kassa legt Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat en docent auteurs- en informatierecht aan de universiteit van Amsterdam, uit wat de gevolgen zijn wanneer Brein het proces wint van Ziggo:
“Als de rechter Brein gelijk geeft, heeft dat grote consequenties voor het zogenaamde ‘open internet’. Als Ziggo alle links naar websites met een mogelijk illegale content moet verwijderen, is het hek van de dam. Dan krijgen we binnen de kortste keren ‘Chinese toestanden!”
(Alberdingk Thijm doelt op de Chinese overheidscensuur waarbij politiek gevoelige websites onbereikbaar zijn voor Chinese internetters.)
Deep Packet Inspection (DPI)
Alberdingk Thijm is bang dat als Ziggo wordt gedwongen om alle links naar de Pirate Bay te verwijderen, ook andere internetservice providers (ISP’s) gedwongen zullen worden om hetzelfde te doen. Dan zijn ze in feite genoodzaakt om al hun klanten automatisch te gaan bespieden via
Deep Packet Inspection
(DPI).
Met DPI kan –volautomatisch- de inhoud van datapakketjes die de nietsvermoedende consument via zijn- of haar ISP verstuurt of binnenhaalt, controleren op –mogelijk- illegale inhoud. Dan is het –ook in ons land- definitief gedaan met het downloaden voor eigen gebruik. Alberdingk Thijm: “Nederland is een veiligheidsstaat geworden. Er is voortdurend een reflex naar nóg meer veiligheid, maar dat gaat ten kosten van de open en vrije samenleving zoals we die tot voor kort kenden. En ja, daar moet het open internet ook onder lijden!”
Daarom heeft de privacy organisatie Bits of Freedom onlangs de ‘
digitale vrijheidswijzer
’ gelanceerd waar je precies kunt zien hoe politieke partijen om willen gaan met open internet en privacy.
Legaal alternatief
In 2003 kwam Apple met de website
ITunes
waarmee consumenten voor een klein bedrag een liedje kunnen kopen. De site werd een succes, mede door de koppeling met Apple’s succesvolle mediaspeler Ipod. Daarna was het jarenlang stil. Sinds deze week is de Zweedse website
www.spotify.com ook in Nederland actief. Hier kunnen consumenten gratis 20 uur per week muziek beluisteren via online streaming.
Voor een paar euro per maand kan de consument dan -24/7!- reclamevrij streamen. En voor een tientje in de maand is het zelfs mogelijk om je favoriete lijstje op je mobieltje te kopiëren en offline te beluisteren (zolang je abonnement geldig is). Christiaan Alberdingk Thijm is opgetogen over de nieuwe internetdienst: “De muziek- en filmindustrie zit al 15 jaar met haar hakken in het zand. Nu is er met ‘spotify’ eindelijk een nieuw verdienmodel wat een prima alternatief is voor het downloaden.”
Drie manieren downloaden
Veel consumenten downloaden films en muziek van het internet. Dat kan grofweg op 3 manieren:
- De eerste is de muziek of film gewoon kopen en dan downloaden, bijvoorbeeld via
Itunes
.
- Maar de meest gebruikte methode is via
torrents
. Daarbij delen gebruikers de muziek en films die ze op hun computer hebben staan met andere internetters. Miljoenen computers van gebruikers zijn zo met elkaar verbonden, en wisselen gegevens uit.
- De derde methode is het downloaden uit
nieuwsgroepen
. Daarbij haalt de internetter zijn films of muziek van een grote server af, waar deze door andere internetters op geplaatst worden. Voor het zoeken van films en muziek in nieuwsgroepen, of via torrents, zijn bepaalde zoekpagina's op internet te vinden. De bekendsten zijn The Pirate Bay en FTD.