Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Douchen in je eigen water

24-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
bath-2192_1280.jpg
De Nederlander houdt van douchen. Onlangs is bekend gemaakt dat wij gemiddeld negen minuten onder de douche staan, een stijging van een hele minuut. Waar mensen niet bij stil staan is dat de douche een ontzettende verbruiker is van water en energie om het water op te warmen. Nu is er een douche die meer is dan een druppel op de gloeiende plaat.
Water- en energievreter
Weinig mensen beseffen zich wat de impact is van douchen. Niet alleen verdwijnen er grote hoeveelheden water in het riool elke minuut, het water moet ook warm zijn. Daarom zorgen onze boilers ervoor door middel van gas of elektriciteit dat wij niet onder een koude douche belanden. 16% van het gasverbruik in huis gaat enkel naar het verwarmen van douchewater.
Douchegedrag
Bij een gemiddelde douchebeurt gebruik je zo'n negen liter water per minuut. Dan douche je onder een normale douchekop. Heb je een wat luxere douche kan dit zelfs oplopen tot vijftien liter per minuut. Nu kan je dat tegengaan door een minuutje korter te douchen of een waterbesparende douchekop te kopen. Hierdoor kan je een besparing behalen van zo'n twee liter warm water per minuut.
Lusten, maar niet de lasten
Het probleem bij deze oplossingen is dat we flink moeten inboeten als het gaat om doucheplezier. Daarom bedacht René Betgem een douche die op een slimme manier water bespaart. Door het water niet het riool in te laten lopen, maar door een mini-waterzuiveringsinstallatie te laten gaan, is het mogelijk om in je eigen douchewater weer te douchen. Dit wel volledig schoon. Per minuut wordt het water met één liter warm water ververst en één liter verdwijnt in het riool. Vergeleken met regulier douchen is dit een besparing van bijna 90%!
Minder water, minder warmte
Doordat het water circuleert is het water nog lekker warm. Dit zorgt ervoor dat je boiler veel minder werk hoeft te leveren. Vooral in het buitenland, waar schoon water schaars is, kan deze douche hulp bieden. In Amerika zijn er in het westen en zuiden plekken waar men zuinig om moet gaan met schoon water. Met deze douche zouden er veel problemen voorkomen kunnen worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!