Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Douane onderschept illegale zendingen 'coronamedicijnen'

22-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
corona covid19 1127

De Nederlandse douane heeft 665 illegale zendingen met geneesmiddelen in beslag genomen. Deze werden online aangeprezen voor 'behandeling van Covid-19.'

Het grootste deel van de medicijnen bestond uit ivermectine. Dat is een geneesmiddel dat vooral bij dieren wordt gebruik tegen schurft en worminfecties. Verder onderschepte de douane antibiotica en middelen tegen malaria. De middelen waren voornamelijk afkomstig uit India, Hongkong en Singapore en bestemd voor particulieren.

Inspectie wijst op gevaar illegale middelen

Invoeren van geneesmiddelen is alleen toegestaan met een vergunning. De in beslag genomen geneesmiddelen werden aangetroffen tijdens de controles van zendingen per post en door koeriersdiensten. In totaal werden in de 665 zendingen 55.000 stuks medicijnen aangetroffen, zoals tabletten, capsules, zalf en flesjes.

Bij de controle op illegale geneesmiddelen werkt de douane nauw samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Hoofdinspecteur van de IGJ, Roderick Runne, wijst op de risico's van het bestellen van geneesmiddelen bij malafide verkopers. "Deze medicijnen kunnen gevaarlijke verontreinigingen bevatten of de verkeerde dosering van de werkzame stof. Ook heeft een arts dan geen zicht op de risico’s van het gebruik, bijvoorbeeld in combinatie met andere geneesmiddelen of bijwerkingen." ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!