Dosis chemo bij leukemie kan 10 keer lager
17-03-2011
• leestijd 1 minuten
Patiënten met de meest voorkomende vorm van leukemie (acute myeloïde leukemie) krijgen al twintig jaar een tien keer hogere dosis chemo dan noodzakelijk is. Dat heeft een team van Nederlandse onderzoekers, van onder andere het Erasmus MC ontdekt. Dat meldde het Erasmus MC woensdag. Bij het onderzoek waren 860 patiënten betrokken.
De onderzoekers verwachten dat de vondst tot een wereldwijde aanpassing van de dosering leidt. Patiënten krijgen daardoor minder bijwerkingen als ontstekingen en darmklachten. Ook hoeven ze minder vaak een bloedtransfusie te ondergaan en liggen ze kortere tijd in het ziekenhuis. De wetenschappers publiceren hierover woensdag in het toonaangevende The New England Journal of Medicine.
Acute myeloïde leukemie is een kanker van de bloedcellen. Elk jaar steekt de ziekte bij bijna zeshonderd mensen in Nederland voor het eerst de kop op. Mensen van alle leeftijden kunnen de ziekte krijgen. Vanaf de jaren zestig worden vrijwel alle patiënten behandeld met cytarabine, een middel dat groeiende cellen doodt.
Sinds meer dan twintig jaar krijgen patiënten wereldwijd echter een ruim dertig keer hogere dosis dan in de beginjaren omdat bleek dat het medicijn beter werkte als de dosis hoger was. Op zich is dat laatste waar, maar nu blijkt uit onderzoek dat deze afstelling te hoog is en bijna tien keer lager kan.
De 860 onderzochte volwassen patiënten werden behandeld in Nederlandse, Belgische en Zwitserse ziekenhuizen en zijn minstens vijf jaar gevolgd.
Bron: ANP