Doorbraak in genenonderzoek Alzheimer
07-09-2009
• leestijd 2 minuten
Een team wetenschappers heeft nog drie genen ontdekt die het risico verhogen op de ziekte van Alzheimer. De doorbraak is maandag gemeld door de Nederlandse epidemiologisch genetica Kristel Sleegers, die deel uitmaakt van een groep rond professor Christine Van Broeckhoven van Universiteit Antwerpen.
De ziekte van Alzheimer vernietigt langzaam de hersencellen in de diepe delen van de hersenen die instaan voor het geheugen en kennis. In Nederland zijn er naar schatting 150.000 alzheimerpatiënten.
,,Na meer dan tien jaar raakt het genetisch onderzoek naar de ziekte van Alzheimer opnieuw in een stroomversnelling'', meldt Sleegers. Zo'n vijftien jaar geleden is voor het laatst zo'n risicogen gevonden voor de ziekte.
De drie nieuwe genen spelen een rol bij de vorming van typische plakken eiwit in de hersenen van alzheimerpatiënten. Ze wijzen ook op andere factoren die kunnen bijdragen aan het risico van dementie, namelijk cholesterol en het immuunsysteem.
Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van DNA van 20.000 proefpersonen uit meerdere landen, onder wie tweeduizend Belgen. De wetenschappers zochten naar verschillen in DNA tussen alzheimerpatiënten en gezonde personen. Het zijn de grootste studies tot dusver naar genetische risicofactoren van de ziekte van Alzheimer.
De vondst kan de ontwikkeling van een medicijn versnellen. Maar dan nog kan het vele jaren duren voor zo'n geneesmiddel te verkrijgen is, waarschuwt Kristel Sleegers.
De jonge Nederlandse wetenschapster ontwikkelde recentelijk nog een bloedtest die kan bepalen of iemand een verhoogd risico heeft op alzheimer, lang voordat de eerste symptomen zich manifesteren.
De resultaten van het onderzoek verschijnen binnenkort in het vaktijdschrift Nature Genetics.
Bron: ANP