Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Door vooraf subsidie te geven, zullen meer mensen hun huis isoleren'

03-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
daken huizen 1127
Als de kosten niet zo hoog waren geweest, zouden veel meer eigenaren hun huis isoleren. Dat stelt Vereniging Eigen Huis (VEH). Ze stelt daarom voor om vooraf subsidie te geven in plaats van achteraf.

Op dit moment moeten eigenaren eerst zelf investeren in isolatie. Subsidie kunnen ze naderhand terugvragen. Het voorschieten van de investering is blijkt voor veel mensen een te hoge drempel, aldus VEH. Geef je huiseigenaren daarentegen een tegoedbon, dan veranderd de zaak. Volgens de belangenorganisatie laat bijna 60 procent van de huiseigenaren weten met een subsidie vooraf wel hun huis te kunnen isoleren.
Een andere optie om isolerende maatregelen te stimuleren is volgens VEH om huiseigenaren met een energielabel van D en lager een voucher te geven ter waarde van 2000 euro. Die huizen hebben een gemiddeld tot zeer hoog energieverbruik.

Onderdeel van isolatieprogramma

Eerder pleitten Natuur & Milieu, Koninklijke Bouwend Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, de Consumentenbond en Energie-Nederland al voor de isolatietegoedbon.
De isolatietegoedbon moet onderdeel zijn van een Nationaal Isolatieprogramma, dat volgens de organisaties moet worden opgenomen in het nieuwe regeerakkoord. Het programma kan financieel worden gesteund door een beroep te doen op het Europees Herstelfonds, aldus de VEH.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!