Kassa

Door niet te betalen zorgkosten gaan steeds meer mensen niet meer naar de arts

theme-icon
Lijf
  •  
09-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3821 keer bekeken
  •  
zorgkosten 1127 arts medicijnen

Doordat ze simpelweg de zorgkosten niet konden betalen, is ruim één op de vijf Nederlanders niet naar de arts geweest voor hun benodigde zorg, schrijft het AD. Zorgkosten hebben grote impact op de levens van chronisch zieke mensen; sommigen zetten hun verwarming noodgedwongen lager, of doen minder boodschappen.

Dit komt naar voren uit onderzoek door Patiëntenfederatie Nederland, onder de 10.056 leden van haar Zorgpanel. Dit zijn veelal mensen die zorg nodig hebben; 90 procent van de deelnemers heeft een aandoening; voornamelijk hart- en vaatziekten, een vorm van reuma, een longaandoening of een lichamelijke beperking.

Vooral mondzorg wordt achterwege gelaten

De 21 procent die aangeeft zorg te mijden, doet dat vooral bij mondzorg (45 procent) en fysiotherapie (23 procent). Dit pakte voor ruim de helft vervolgens negatief uit; zo hadden mensen last van pijn of andere klachten. Voor een groter deel (62 procent) zorgde het mijden voor extra stress, angst of minder mobiel zijn. Daardoor nam het risico toe om in een sociaal isolement te komen.

Extra kosten worden teveel

Zes op de tien deelnemers aan het onderzoek had te maken met extra zorgkosten voor bijvoorbeeld vervoer, aanpassingen aan hun huis, een speciaal dieet of extra stook- of elektriciteitskosten bij mensen die door ziekte aan huis gebonden zijn. In deze huishoudens, waar de kosten dus oplopen, wordt méér zorg gemeden dan in huishoudens waar geen ‘zorgkostenstapeling’ plaatsvindt.

'Kabinet aan zet'

De Patiëntenfederatie wil dat het kabinet in actie komt. Zo moet het eigen risico fors omlaag en moet mondzorg weer deels vergoed worden vanuit de basisverzekering. Mensen moeten ook makkelijker toegang krijgen tot fysiotherapie, aldus de federatie.

Bron: AD/ANP

Thema's:

theme-icon
Lijf
   theme-icon
Mentaal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

johanna100
johanna10019 aug. 2023 - 12:15

Klopt helemaal ,mijn eigen risico was in januari al betaald wegens hart aanval,nu moet ik ineens medicijnen betalen waarvan 1 zo duur is dat ik liever eten van die 60€ koop. Zorgverzekering is al 245€ per maand + 385€ ,huur 640€ gas en licht 345€,dat is al 1300€ dan je verzekeringen ,die ik nu allemaal heb opgezegd om te kunnen eten,je internet 59€ geen brand/ inboedel polis geen begravenis polis enz ik moet wat eten om te leven.

mercedess
mercedess15 aug. 2023 - 19:10

Wat hier geschreven staat ben ik het 100% mee eens zeker zoals wij als AOWers, durven al niet meer naar het ziekenhuis te gaan voor iets wat 1 huisarts niet aandurft en mij doorstuurt naar ziekenhuis. Waarom? Omdat het maar een klein deel vergoed word en de rest zelf moeten betalen. En dan kijk ik naar de vluchtelingen uit moslim landen en Afrika wat die gratis krijgen. Dan zou ik ook wel een afrikaan zijn willen.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe16 aug. 2023 - 5:03

Prima @mercedess, bij deze bent u een Afrikaan. U bent gevlucht uit een land wat kapotgebombardeerd is en of waar het totaal onveilig is. Een deel van uw familie heeft het misschien niet overleefd. U betaalt uw hele vermogen aan een louche mensensmokkelaar zodat deze u in een gammel bootje de zee over stuurt. Als u dit overleeft - duizenden verdrinken onderweg- dan komt u aan in een land als Nederland. U krijgt daar 60 euro leefgeld per week voor eten, kleding en zakgeld. U ontvangt ook medische zorg vanuit de overheid maar die kosten drukken niet op premies voor ziektekosten van 'gewone' Nederlanders hoewel menigeen daar wel over klaagt. Weet u zeker dat u wel een Afrikaan wilt zijn?

lagerweij
lagerweij10 aug. 2023 - 10:10

Treurig als je echt iets hebt je niet naar bepaalde type zorg kunt omdat je dan je eigen risico moet aanspreken. De huisarts is wel altijd toegankelijk. Nu vind ik ook wel dat dit bericht iets genuanceerd dient te worden. Er zij ook mensen die een oneigenlijk gebruik maken van de zorg en voor elk wissewasje bij de dokter komen, Probeer eerst zelf je probleem op te lossen, mijn ervaring is dat dat prima werkt.

2 Reacties
mercedess
mercedess15 aug. 2023 - 19:15

Daar ben ik het mee eens. Of mensen die 1 electro karretje krijgen er een keer ( een keer ) mee rijden en dan in de tuin staat ,in weer en wind.en snel naar het stort gaat. Hier moest 1 andere regeling voor komen en meer gecontroleerd worden. Als er al controle op is.

JannyBoe
JannyBoe16 aug. 2023 - 5:06

Ja hoor, daar is sinds jaar en dag controle op @mercedess. Je moet een procedure WMO doorlopen. En zo ziek zijn dat je 100 meter niet zelfstandig kunt lopen. Hoeveel mensen kent u eigenlijk die scootmobiel werkloos in de tuin hebben staan?

Johscha
Johscha10 aug. 2023 - 8:03

Rutte met z'n links georiënteerde kabinet heeft veel afgebroken cq.weg bezuinigd maar hij bleef alles vrolijk weg lachen . Wel groeide het bevolkings aantal hier enorm. Ra.ra. iedereen weet hoe dat ontstond maar in DenHaag wordt daar over gezwegen.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe10 aug. 2023 - 8:17

'Rutte met z'n links georiënteerde kabinet' Huh? Links is waar je duim rechts zit ;)

rinuszwam
rinuszwam10 aug. 2023 - 5:58

We hebben te maken met een al circa ruim 13 jaar met een Liberaal beleid , welke alleen maar kan bezuinigen op het collectief ! met name bij zwakste mensen ! o.a. de zieken ! Met dit neoliberalisme beleid zijn altijd de zwakkeren te klos ! Terug naar een sociaal beleid waarin de MENS centraal staat !!!

R. de Souverein
R. de Souverein9 aug. 2023 - 20:03

Je kunt het ook van de andere kant bekijken. Wanneer doctors staken vallen er veel minder doden (FEIT) in Israel ging het sterftecijfer zelfs met 50% omlaag. Wat heb je nu helemaal aan moderne "geneeskunde". En dat moet tussen "" want er is allang geen sprake meer van geneeskunde. Een aantal jaar geleden werd er in praatprogramma's nog doodleuk vertelt dat het doel van kankeronderzoek niet genezing is maar om er een chronische ziekte van te maken. We moeten het doen met symptoombestrijding doorgaans met giftige stoffen (elke bijwerking is een gifreactie), wat na verloop van tijd alleen een stapelend effect heeft (FEIT meer dan 200.000'en mensen sterven jaarlijks aan ("juist") voorgeschreven medicijnen (Amerikans cijfer, wereldwijd light het nog veel hoger)). En dan zijn er ook nog eens tal van misvatting die de ronde doen, cholesterol, besmettelijke ziekten, kanker daarbij wordt de plank totaal gemist. Het enige waar het nog wel aardig goed voor is, is wondverzorging hoewel ook op dit vlak technologie achter gehouden wordt wat vele gangbare behandelingen achterhaald zouden maken.

3 Reacties
Henk Bijdemast
Henk Bijdemast10 aug. 2023 - 2:24

Wat een onzinnig lulverhaal!

JannyBoe
JannyBoe10 aug. 2023 - 6:07

Merkwaardig dat u het woord FEIT en dan ook nog eens met hoofdletters in de mond te moeten nemen @R. de Souverein. U leeft in een wereld waarbij je feiten ook rustig zelf mag verzinnen.

mercedess
mercedess15 aug. 2023 - 19:20

Zo is het.

nomennescio
nomennescio9 aug. 2023 - 15:58

Premie moet worden betaald overeenkomstig het bruto inkomen. Nu betalen zowel armen als rijken nagenoeg hetzelfde bedrag. Terug naar het Ziekenfonds!!

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe10 aug. 2023 - 7:54

Er is al een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Hoe hoger het inkomen hoe hoger de bijdrage die via de inkomstenbelasting betaald wordt voor ziektekosten. Mensen met een hoog inkomen betalen zo meer dan mensen met een laag inkomen.

Yvonne van Dijk-deVos
Yvonne van Dijk-deVos9 aug. 2023 - 15:00

Het is toch ook niet meer op te brengen want zelf heb ik astma en artrose. En mijn man heeft parkinson en ook long problemen. En samen zijn we een ruim € 500,- per maand. Onze inkomsten zijn ook om over op te scheppen dus wordt het elke maand elke dubbeltje omdraaien. En overstappen naar een andere zorgverzekeraar is ook geen optie want dan heb je vaak dat je het eerste jaar voor diverse dingen niet alles wordt vergoed. Dus betaal je gewoon de hoofdprijs samen. Van ons mag de oude vertrouwde ziekenfonds weer terugkomen.

1 Reactie
Esther1953
Esther195318 aug. 2023 - 21:13

Heeft gekeken of u recht hebt heeft op zorgtoeslag! In sommige gevallen zijn ziektekosten incl reis en parkeerkosten gedeektelijk afrekbaar vd belasting. Kan ook nog achteraf. Dat eerste jaar wachttijd is niet altijd opnieuw bij een andere verzekering.

Ton 1960
Ton 19609 aug. 2023 - 13:42

Ik heb Reuma en ging vroeger 2x per week naar de fysio om te kunnen blijven bewegen.Toen ging het uit de basisverzekering en werd het onbetaalbaar nu ben ik afgekeurd en heb een wia uitkering. met fysio had ik misschien nog gewerkt

1 Reactie
Liesmal9
Liesmal910 aug. 2023 - 15:50

Beetje dure manier om te bewegen. Lid worden van een Sportschool, hier is meestal een fysiotherapeut aanwezig. Kun je iedere dag bewegen, in de sauna, onder de douche, krantje lezen en kopje thee / koffie drinken. Succes en groet, Liesbeth.

Cobie 19-03-1943
Cobie 19-03-19439 aug. 2023 - 12:49

Inderdaad. De zorgkosten lopen de pan uit. Eigen risico is n.m.m veel te hoog. Wij hebben de mondhygiënist ook laten vervallen

1 Reactie
Esther1953
Esther195318 aug. 2023 - 16:32

En die is nu juist het goedkoopste en werkt preventief.

Alister
Alister9 aug. 2023 - 11:42

Ik vind het niet logisch. Alle Ukrainan hebben met werk en zonder werk gratis zorgverzekering. Wat doet de overheid voor eigen mensen?

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe9 aug. 2023 - 11:55

Zorgkosten betalen uit de begroting. Ziekenhuizen bouwen. Medicijnen verstrekken. Zorgtoeslag verstrekken. Ambulances en ambulancehelicopters laten vliegen. Enzovoort.

JannyBoe
JannyBoe9 aug. 2023 - 10:28

Opmerkelijk in dit onderzoek: de gemiddelde leeftijd van de ondervraagden is 67 jaar. Logisch dat daar zorgkosten enorm leven. Van ca. 65 jaar stijgen de zorgkosten explosief. Vergrijzing is één van de belangrijkste redenen waarom zorgkosten niet meer in de hand te houden zijn. Ook opmerkelijk: het merendeel van de ondervraagden heeft een netto inkomen van 3000 of hoger. 11% bijvoorbeeld heeft een inkomen tussen de 4000 en 5000 euro netto. Voor pakweg tussen de 15 en 20 euro per maand kun je je al aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld fysiotherapie én basiskosten tandarts. Tevens opmerkelijk: 77% van de ondervraagden hoefde geen zorg te mijden of uit te stellen in 2022 vanwege financiën. Het is maar de vraag hoe je het onderzoek en hoe je de uitkomsten moet uitleggen. Er zijn problemen, dat staat als een paal boven water, maar dit onderzoek beperkt zich tot een kleine groep en is geen dwarsdoorsnede van alle mensen die met zorgkosten te maken hebben.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe9 aug. 2023 - 10:41

Ook altijd even checken of je voor zorgtoeslag in aanmerking komt. De inkomensgrens is in 2023 behoorlijk verruimd en de zorgtoeslag is hoger dan ik voorgaande jaren. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/zorgtoeslag/zorgtoeslag

Patriciaadelheid
Patriciaadelheid9 aug. 2023 - 9:48

Je moet betalen tot en met je eigen risico. Daarboven wordt alles vergoed. Daarnaast komt een slecht gebit o.a. door onvoldoende poetsen!

2 Reacties
zeemannetje
zeemannetje9 aug. 2023 - 10:02

Vaak wel maar er zijn ook andere redenen. Het blijkt dat kankerbehandelingen bv ook tot slechte gebitten leiden. Je kunt de schuld echt niet zomaar bij het slachtoffer leggen. Stel je voor dat je dat bij alles zou doen, iedereen kan dan overal zelf de schuld van krijgen en geen enkele verzekeraar hoeft ooit nog uit te betalen.

johanna100
johanna10019 aug. 2023 - 12:22

Medicatie en ziektes krijg je ook slecht gebit van,hier kunnen die mensen niets aan doen

Jan_Coenraats
Jan_Coenraats9 aug. 2023 - 7:55

Beste lezer, geachte redactie: de gevolgde politieke keuzes zijn ordinaire bezuinigingen: maak de zorg onbetaalbaar voor de laagste inkomensklasse en dan verdwijnt de vraag naar zorg vanzelf. Begrijpt u? Jan Coenraats.

1 Reactie
Tinus7
Tinus79 aug. 2023 - 20:13

En dan te bedenken dat ze meer dan 11 miljard in kas hebben