Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je live op maandag, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Inflatie blijft op hoog niveau van 9,6 procent door duurdere voeding

10-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
supermarkt winkelen voeding voedsel 1127

In april is de inflatie in Nederlands niet zo sterk gestegen als vorige maand. Wel blijft het op een hoog niveau. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geeft aan dat Nederlanders afgelopen maand 9,6 procent duurder uit zijn dan een jaar eerder. 

De reden van de hoge inflatie komt met name door het stijgen van de prijzen van voedingsmiddelen. De energieprijzen stegen afgelopen maand juist iets minder hard. 

In maart waren de consumentenprijzen op zijn hoogst, die steeg toen naar 9,7 procent. De hoogste inflatie sinds is gemeten. 

Oorlog in Oekraïne

Afgelopen maanden werd de inflatie aangejaagd door de stijgende energieprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne. In april had de prijsontwikkeling van energie, zoals elektriciteit, gas en stadsverwarming, een neerwaarts effect op de inflatie. 

Prijzen van voedsel gestegen

Hoewel de energie en brandstofprijzen weer iets dalen, zijn de prijzen voor voedingsmiddelen juist gestegen. In april was alles 8,5 procent duurder dan een jaar eerder, terwijl het in maart nog om 6,2 procent ging. 

De prijsstijging van 10,5 procent van vlees droeg hieraan het meeste bij, maar ook groenten, zuivelproducten, brood en granen werden duurder. Naast voeding had ook een verblijf in een bungalowpark een opwaarts effect op de inflatie. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

ALFRES1952
ALFRES195211 mei 2022 - 12:20

Gewoon de folders in de gaten houden dan kan je redelijk goedkoop boodschappen doen

ALFRES1952
ALFRES195211 mei 2022 - 12:19

Prijs boodschappen op sommige producten duurder Maarcals je de folders volgt valt het reuze mee als je maar goedkoop inkoop Als het voordelig is gelijk voldoende kopen want de aanbieding komt regelmatig terug Bv hak groente bij ah tweede gratis ook soms bij de plus had voldoende ingekocht dat scheelde 8 euro dus kon die weer gebruiken voor andee aanbiedingen Dus zo kan je toch goedkoop je boodschappen doen als je de folders in de gaten houdt