Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Door Oekraïne-crisis gaat benzineprijs richting 2,20 euro per liter

22-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
655 keer bekeken
  •  
benzine_station-1280_01.jpg

De komende dagen zal de benzineprijs waarschijnlijk stijgen. De spanningen tussen het Westen en Rusland over Oekraïne lopen op. Per dag zal er ongeveer één cent bij de benzineprijs komen, denkt marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. Hiermee gaat de adviesprijs voor een liter Euro95 (E10) richting de 2,20 euro.

Woensdag komt de prijs voor benzine al uit op een nieuwe recordstand van 2,193 euro per liter. Diesel kost vanaf woensdag 1,87 euro per liter, maar was vorige week al eens iets duurder.

Steeds duurder

Tanken wordt al langer steeds duurder. Dat komt onder meer door de grote vraag naar brandstof die wordt veroorzaakt door het economisch herstel uit de coronacrisis. Ook zouden grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoot Rusland de oliekraan verder open kunnen trekken.

'Voor langere tijd 2 euro per liter'

Volgens Selms hebben de oliemarkten de huidige ontwikkelingen al deels in de prijs verwerkt. Anders zouden de olieprijzen nu nog veel harder omhoog gaan, geeft hij aan. Maar door de sancties zouden de prijzen alsnog hard kunnen stijgen.

Als de situatie niet verder escaleert, zal de stijging van de tarieven in Nederland volgens Van Selms waarschijnlijk beperkt blijven. Zodra de spanningen weer wat afnemen, ligt het in zijn ogen voor de hand dat de prijzen weer wat omlaag gaan. Toch rekent hij erop dat Nederland nog langere tijd met benzineprijzen boven de 2 euro per liter zit opgescheept. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Cddaf4db
Cddaf4db24 feb. 2022 - 8:47

"Hij die niet steelt of erft..." En tegelijkertijd zie ik massa's en massa's auto's op de weg, ook in deze corona tijden. Het zou mij het beste lijken als iedereen massaal stopt met auto rijden en dan geen brandstop meer koopt...

aad piraat
aad piraat23 feb. 2022 - 11:01

Ach ja alles is aan te grijpen om met graaien, graaien en nog eens graaien de burger / consument te naaien. Alle benzine is voorraad uit goedkope tijden tegen de tijd dat het echt duurder zou moeten worden is de aangegrepen reden allang niet meer aanwezig en vaak al van af het begin ongegrond. Alle zo genoemde marktwerking weer ten goede van CEO's en aandeelhouders die nog nooit echt hebben gewerkt en zeker niet op de markt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!