Kassa

Door coronacrisis op termijn ruim 500 extra doden borstkanker

08-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Borsten borstkanker
Door de coronacrisis overlijden in de komende vijf tot tien jaar meer dan 500 vrouwen extra aan borstkanker, meldt het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven. De kliniek bracht de impact van het virus in grote lijnen in kaart.

Het aantal van 500 extra doden is gebaseerd op de tot noch toe bekende informatie en zou nog hoger kunnen uitvallen. "De totale omvang kunnen we nu nog niet overzien, omdat er nog niet voldoende gegevens beschikbaar zijn", stelt Marjolein de Jong, bestuurder van het ziekenhuis. Jaarlijks sterven er normaal gesproken in Nederland ruim 3000 vrouwen aan borstkanker. De Jong roept op met zijn allen te voorkomen dat het erger wordt. Haar verzoek is zo snel mogelijk de zorg te herstarten en uit te breiden, om zo spoedig mogelijk in te lopen op de achterstand.

Tot wel 50 procent minder diagnoses tijdens coronacrisis

Borstkankerzorg lijdt volgens het ziekenhuis onder de coronacrisis. Zo werd het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stopgezet. Ook gingen mensen met een klacht minder snel naar de huisarts. Daarnaast werd de zorg voor bestaande patiënten uitgesteld of aangepast. "Tijdens het dieptepunt van de coronacrisis was er op een bepaald moment sprake van tot wel 50 procent minder diagnoses", aldus het Alexander Monro Ziekenhuis.

Naar schatting 5.575 vrouwen niet doorverwezen

In normale omstandigheden wordt de helft van alle borstkankerpatiënten in Nederland in de leeftijdsgroep 50-74 jaar via het bevolkingsonderzoek ontdekt. Hierdoor wordt naar inschatting jaarlijks gemiddeld 850 tot 1075 sterfgevallen door borstkanker voorkomen. Het bevolkingsonderzoek lag drie maanden stil door de coronacrisis. Ongeveer 250.000 vrouwen zijn niet opgeroepen volgens het Alexander Monro Ziekenhuis. Daardoor zijn volgens de kliniek naar schatting 5.575 vrouwen niet doorverwezen. Volgens het ziekenhuis was er in bepaalde regio’s al een achterstand vóór de coronacrisis.

Half juni zullen de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek weer starten. "Daarbij wordt rekening gehouden met een mogelijk gebrek aan ziekenhuiscapaciteit en worden uiteraard alle veiligheidsvoorschriften in acht genomen. De inschatting is dat daardoor de rest van het jaar de capaciteit met ongeveer 50 procent gereduceerd zal zijn en de achterstand niet zomaar ingehaald kan worden", stelt bestuurder De Jong.

Blijf zelf je borst checken

Om de problemen het hoofd te bieden, moeten vrouwen zelf hun borsten blijven checken. Het Alexander Monro Ziekenhuis hoopt dat het RIVM zo snel mogelijk de borstkankerscreening hervat en waar mogelijk uitbreidt. Verder dienen ziekenhuizen waar mogelijk extra capaciteit te creëren "om het stuwmeer het hoofd te kunnen bieden en dat moet worden gefaciliteerd door zorgverzekeraars". ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

elmarojo
elmarojo8 jun. 2020 - 10:35

Ja, logisch en helemaal onnodig! Wanneer gaat iedereen wakker worden. We hebben zoveel onnodige doden te betreuren. Niet te geloven hoe dom mensen zijn.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!