Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Door corona sterkste economische krimp sinds crisis 2009

15-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro geld loep vergrootglas besparen rekenmachine 1127
In het eerste kwartaal van 2020 is de Nederlandse economie waarschijnlijk flink gekrompen door de coronacrisis. Naar verwachting gaat het om de grootste terugslag sinds de financiële crisis ruim tien jaar geleden. Dat is de gemiddelde verwachting van economen die persbureau Bloomberg peilde, vooruitlopen op de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag naar buiten brengt.
Het bruto binnenlandse product (bbp) nam in het afgelopen kwartaal met 3 procent af vergeleken met de voorgaande periode. De enige keer dat de economie in een kwartaal harder achteruitging, was in de eerste drie maanden van 2009. Toen was er sprake van 3,6 procent krimp. Destijds was dat de grootste kwartaalkrimp ooit gemeten door het CBS. Kenners schatten dat de Nederlandse economie op jaarbasis met 1,9 procent is gekrompen. Dit is eveneens de sterkste daling sinds 2009. In het laatste kwartaal van 2009 bedroeg de neergang van het bbp 2,4 procent.
Economen zullen niet alleen alert zijn op het totaalcijfer deze vrijdag, maar ook op hoe sterk verschillende onderdelen van de economie werden geraakt door de crisis. Bedrijven hebben bijvoorbeeld massaal investeringen teruggeschroefd, omdat ze het geld dringen nodig hebben om rekeningen te kunnen blijven betalen.

Nederlandse export gedempt door corona

Daarnaast is het beeld voor de handel eveneens somber. De vraag uit de belangrijkste afzetmarkten voor Nederland - waaronder de Verenigde Staten, China en andere Europese landen - werd de vraag waarschijnlijk gedempt door de pandemie. Eerder al besprak Kassa de gevolgen van de sterke exportoriëntatie van de Nederlandse markt. Daarnaast zaten grenssluitingen en vertragingen in het vrachtvervoer de Nederlandse export in de weg.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!