Kassa

Door corona meer hulpvragen armoedefonds

05-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
Portemonnee schuld armoede 930 x 520
Er komen flink meer hulpverzoeken wegens lage inkomsten. Dat verwacht 90 procent van de organisaties in Nederland die zich inzetten voor de bestrijding van armoede. Lang niet alle organisaties zijn daarop voorbereid, meldt de Stichting Armoedefonds op basis van onderzoek.

Met name gezinnen, alleenstaanden met kinderen en zzp'ers kloppen op dit moment aan voor hulp. Sinds het begin van de coronacrisis ziet bijna de helft van de organisaties een toename van het aantal hulpverzoeken. Gemiddeld is deze toename 23 procent. Volgens een woordvoerster van de Stichting Armoedefonds verwachten lokale armoedeorganisaties dat ze tussen de 25 en 50 miljoen euro nodig hebben om de noodzakelijk hulp te kunnen blijven verlenen. Ruim een miljoen mensen in Nederland leeft volgens het fonds in armoede.

Nieuwe groepen met te weinig inkomsten geconfronteerd

De woordvoerster geeft aan dat wie het al moeilijk had, het nu nog moeilijker krijgt. Daarna worden nieuwe groepen die eerder nog geen gebrek kenden nu met te weinig inkomsten geconfronteerd. "We roepen iedereen op tijdig hulp te zoeken en financiële zorgen met een deskundige te delen. De eerste stap is om contact te zoeken met een lokale hulporganisatie."

De afgelopen weken stuurde het Armoedefonds enquêtes naar bijna duizend lokale hulporganisaties die zich met armoedebestrijding bezighouden, zoals SchuldHulpMaatje, Vincentiusvereniging Nederland, Resto VanHarte en het Leger des Heils. Een op de drie van de organisaties kwam met een reactie.

Waar de verwachting over het algemeen is dat de hulpaanvragen zullen toenemen, is het opvallend dat 19 procent van de aangesloten organisaties de hulpvraag juist zag afnemen. Voor een deel kwam dat omdat de hulpvragers uit vrees voor besmetting niet meer langs durven te gaan, maar ook de beperkende maatregelen rond het coronavirus spelen een rol. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

endemion
endemion5 jun. 2020 - 9:57

Die oplichting door de staat (of liever het Bilderberg clubje) omtrent corona is het kwaad zelve maar ze komen er g.v.d weer mee weg met alle gevolgen van dien. Armoede is nog maar 't begin.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!