Donorbloed getest op Q-koorts
11-03-2010
• leestijd 1 minuten
Bloed van donoren in risicogebieden wordt vanaf medio maart getest op aanwezigheid van de Q-koortsbacterie. Dat heeft Sanquin, de organisatie die in Nederland de bloedvoorziening verzorgt, donderdag bekendgemaakt.
Hoewel het risico op besmetting via donorbloed verwaarloosbaar klein is, zegt Sanquin het zekere voor het onzekere te nemen. De meeste mensen die besmet zijn met de Q-koortsbacterie, merken daar niets van.
Sanquin maakt gebruik van een betrekkelijk nieuwe test die door middel van DNA-technieken kan aantonen of iemand recent besmet is geweest met de Q-koortsbacterie. Als dat zo is, wordt de donor ingelicht en wordt zijn bloed niet gebruikt voor transfusies.
Een advies van de Gezondheidsraad over bloeddonatie en Q-koorts wordt volgens een woordvoerder van Sanquin in augustus verwacht. De organisatie heeft besloten dat niet af te wachten, omdat juist in het voorjaar de meeste besmettingen plaatsvinden.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bepaalt wat de risicogebieden zijn. Mensen die in die regio's bloed komen geven, worden getest. Donoren hoeven er niet speciaal voor naar de bloedbank te komen.
Hoeveel donoren precies moeten worden getest, kon de woordvoerder van Sanquin niet zeggen. ,,Wij gaan uit van de risicogebieden die het RIVM aanwijst. Die gebieden kunnen verschuiven'', aldus de zegsman. ANP