Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Domeinnamen in Nederland slecht beveiligd

21-02-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
laptop mobiel tablet 930x520
Nederlandse domeinnamen op internet zijn niet goed beveiligd. Minder dan de helft gebruikt DNSSEC, een digitale handtekening die ervoor zorgt dat mensen op de juiste site belanden en niet naar een namaaksite worden doorgeleid. Bij banken gaat het zelfs om maar 6 procent van alle sites. Overheden doen het wel goed.
Onderzoek
De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), die het domein .nl beheert, heeft onderzoek gedaan. De stichting keek niet alleen naar de 5,7 miljoen domeinnamen die op .nl eindigen, maar ook naar veelgebruikte domeinen als .com, .biz, .eu en .net. ,,Internationeel doen we het nog best goed. We staan in de top vijf van de wereld qua beveiliging. Maar sommige sectoren blijven achter'', zegt een SIDN-woordvoerster.
Kritisch
De stichting is kritisch. Banken zouden de belangrijkste gebruikers van DNSSEC moeten zijn, schrijft de SIDN. Ze hebben het meeste last van phishing en namaaksites, maar scoren juist het slechtst. Dat is volgens de SIDN reden tot zorg. ,,Met het sluiten van de fysieke bankkantoren en het verminderen van het aantal pinautomaten wordt de online voordeur van de banken steeds belangrijker'', aldus de stichting dinsdag.
Politiek
De SIDN keek ook naar de politiek, met het oog op de komende Kamerverkiezingen. De stichting onderzocht 74 sites van politieke partijen, jongerenafdelingen, wetenschappelijke bureaus en voorlichtingsdiensten. Daarvan was meer dan de helft onbeveiligd. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!