Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Doe mee en tel de zon!

10-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_teldezon.jpg
Op steeds meer Nederlandse daken liggen zonnepanelen. Voor veel mensen met zonnepanelen is het echter onduidelijk of ze ook optimaal werken. Daarom doen de Universiteit Utrecht en Stichting Monitoring Zonnestroom tijdens de Solar Days  komende week onderzoek naar de kwaliteit van zonnepanelen. De uitkomsten worden zaterdag 24 mei bekend gemaakt in Kassa.
Ontwikkeling
Zonne-energie maakt een stormachtige ontwikkeling door. Het afgelopen jaar is het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken verdubbeld. Op ruim 160.000 daken liggen zonnepanelen. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink omlaag gegaan, waardoor het voor consumenten veel goedkoper is om met zonnepanelen op het dak energie op te wekken dan om stroom van het net te kopen.
Onderzoek
Wilfried van Sark doet voor de Universiteit Utrecht en de Stichting Monitoring Zonnestroom onderzoek naar zonne-energie. Volgens Van Sark is er weinig informatie over de opbrengst van zonnepanelen. "Er is meetapparatuur nodig om dat te registeren en uit te lezen. Aangezien de aanschaf van zonnepanelen een flinke uitgave is, hebben veel consumenten die apparatuur niet aangeschaft. Ook zien we dat veel installateurs de informatie voor zichzelf houden. Daarnaast is het voor consumenten vaak lastig de uitgelezen data te interpreteren, omdat er geen referentie is", aldus Van Sark. "Door de opbrengst in de meetweek te vergelijken met de zonne-instraling van die week, kan bekeken of een systeem optimaal functioneert en als dat niet zo is wat de oorzaak is, zoals bijvoorbeeld schaduw of niet goed ingeinstalleerde panelen."
Meterstand
Aan de deelnemers wordt gevraagd om vóór en na de meetweek de meterstand (cumulatief geproduceerde kWh) van hun omvormer en monitoringssysteem door te geven. Universiteit Utrecht en de Stichting Monitoring Zonnestroom zullen met deze gegevens voor elke zonnepaneelinstallatie een korte analyse maken van de prestatie van het systeem, gecombineerd met gegevens over plaatselijke hoeveelheid zonneschijn. Zodoende kunnen eigenaren inschatten of hun systeem voldoende functioneert. Mochten de prestaties tegenvallen, dan worden er tips gegeven voor verbetering. Naast onderzoek naar de individuele zonnepanelen van consumenten, wordt ook onderzoek gedaan naar de totale prestaties van zonnepanelen in Nederland. Zo kan er iets gezegd worden over de regionale verschillen in de hoeveelheid zonne-energie. 
Doe mee!
Ben jij ook benieuwd of jouw zonnepanelen goed zijn aangesloten en goed werken? Doe dan mee met de meetactie Tel de Zon. Op de site van Solar Days  kun je je registreren en doorgeven hoeveel jouw zonnepanelen komende week aan zonne-energie hebben opgewekt. Kijk zaterdag 24 mei naar Kassa voor de resultaten.
Vragen en antwoorden over het onderzoek en de meting kan je hier vinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!