Kassa

Doe-het-zelf-burger in opmars

22-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hout-hakken.jpg
Steeds meer Nederlanders zoeken naar middelen om minder afhankelijk te zijn van economie en maatschappij. Volgens Sp!ts zit het aantal mensen in ons land dat zelfvoorzienend leeft, in de lift. Zij slachten bijvoorbeeld liever zelf een kip, dan dat ze naar de supermarkt gaan.
'Geen vertrouwen'
,,De mensen zijn het zat'', constateert Louis de Rijk van Natuurlijker Leven. ,,Ze hebben geen vertrouwen meer in politiek en economie. De zekerheden die ze dachten te hebben, spaarcentjes of een huis, blijken ineens geen zekerheden meer te zijn. Ze gooien hun leven over een andere boeg.'' Gedwongen door teruglopenden financiële middelen laten ze de welvaartmaatschappij achter zich en slachten ze zelf hun dieren, verbouwen ze groente, maken ze brood en wekken ze energie op.
Zelfvoorziening
Geheel zelfvoorzienende mensen, die echt vrijwel niks kopen, zijn er in Nederland nauwelijks. ,,Daarvoor moet je echt naar Zweden of Frankrijk,'' weet Van Dijk. ,,Maar hier zijn wel steeds meer belangstellenden voor een min of meer zelfvoorzienend leven. Of een natuurlijker leven. Ze kiezen één of een paar aspecten van zelfvoorziening.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!