Kassa

Doden na haperende AED's

22-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
defibrilator.jpg
Door haperende AED's, apparaten die een elektrische schok moeten geven bij een hartstilstand, zijn doden gevallen. Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is daarover een aantal meldingen binnengekomen. De AED’s deden het niet op het moment dat dat nodig was. De elektrische schok bleef uit.
Om hoeveel meldingen het gaat, kon een woordvoerster van de inspectie niet zeggen. ,,Maar het zijn er voldoende om er aandacht voor te vragen.'' In een brief aan AED-fabrikanten kaart de inspectie dit probleem aan.
Slecht onderhoud
,,Het onderhoud schiet vaak tekort. Het is aan de afnemers van de AED’s om ervoor te zorgen dat de apparaten goed onderhouden worden, maar de fabrikanten moeten hen hier goed over informeren. Ook moeten de fabrikanten ervoor zorgen dat gebruiksinstructies helder zijn en goed gelezen worden'', zei de IGZ-woordvoerster hier vrijdag over. ,,Als de AED’s het niet goed doen, dan heb je er natuurlijk niets aan'', voegde ze daaraan toe. ,,Wij attenderen fabrikanten erop dat ze de AED’s niet alleen moeten leveren, maar dat ze er ook voor moeten zorgen dat ze werken op het moment dat dat nodig is.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!