Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DNB: winkels moeten klanten blijven toestaan met contant te betalen

25-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
213 keer bekeken
  •  
klanten winkel winkelen afrekenen 1127

Consumenten moeten gewoon met contant geld kunnen blijven betalen, ook als een winkel de voorkeur geeft aan afrekenen met pinpas. Ook moeten winkels klanten vooraf informeren hoe er in een zaak betaald kan worden. Nu horen klanten dat te vaak pas bij de kassa. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. 

De centrale bank liet in de maande april, mei en juni datbureau Locatus onderzoek doen onder 5300 bibliotheken, kroegen, marktkramen, restaurants en winkels. Hierbij werden gegevens genoteerd over hoe klanten geïnformeerd worden over de betaalwijze.

Merendeel winkels deelt geen informatie over betaalwijze

Volgens DNB geeft het merendeel van de zaken geen informatie over hoe een klant er kan betalen. Zo gaan consumenten ervan uit bij winkels zónder betaalinformatie dat er zowel met de pin als contant betaald kan worden. DNB stelt dat het voor een goede werking van het betalingsverkeer belangrijk is dat winkeliers op grote schaal contact geld blijven accepteren. 

15 procent winkels geeft voorkeur aan alleen pinnen

Bij ruim een kwart van de winkels is er promotiemateriaal aanwezig waarmee pinbetalingen worden gestimuleerd. Denk aan stickers, bordjes, posters bij de winkelgevel, deur of kassa. 15 procent van de winkels geeft de voorkeur aan alleen pinnen. Echter, bij deze winkels mogen consumenten er volgens DNB ook op rekenen dat ze contant kunnen afrekenen.

Bij winkels die nu alleen pinbetalingen accepteren geeft slechts een klein deel van de onderzochte winkels dat aan klanten aan. Het gaat dan met name om apotheken, bibliotheken, en pompstations, maar ook om winkels die onderdeel zijn van een keten. Een derde van de winkels die willen dat klanten gebruikmaken van pinbetaling informeert hun klanten pas als ze al in de winkel of bij de kassa zijn. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!