Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DNB waarschuwt voor risico Bitcoins

03-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
logo_DNB.jpg
De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor de risico's die virtuele valuta met zich meebrengt. De opkomst en toenemende populariteit van bijvoorbeeld Bitcoins is reden om hiervoor te waarschuwen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën sluit zich aan bij waarschuwingen van de DNB.
Geen toezicht
Omdat het virtuele geld niet onder de Wet op het financieel toezicht (Wft) valt, houdt DNB geen toezicht op het digitale geld én op ondernemingen die hierin handelen. DNB wijst erop dat consumenten zich hiervan bewust moeten zijn en zich dienen te realiseren welke risico's zij lopen wanneer zij valuta's als Bitcoin aanschaffen.
Geen aansprakelijkheid
De waarde van Bitcoins stijgt de laatste tijd explosief, dit kan op dezelfde manier weer dalen. Er is geen centrale uitgever die door consumenten waar nodig aansprakelijk kan worden gesteld, zegt DNB. Ook is het depositogarantiestelsel niet van toepassing.
'Geen garantie'
Minister Dijsselbloem waarschuwt ook voor bitcoin. ,,Je hebt geen enkele garantie dat ze hun waarde houden. Op het moment dat je instapt, besef dan wel dat het morgen niets meer waard kan zijn'', zei Dijsselbloem dinsdag in zijn wekelijkse gesprek bij RTLZ.
Op de bitcoin, de litecoin en andere vergelijkbare virtuele valuta wordt geen toezicht gehouden door DNB. Het zijn ook geen erkende betaalmiddelen en garanties of waarborgen zijn er evenmin. Dijsselbloem zei dat de bitcoin enerzijds ,,hip en leuk'' is, maar dat de munt hem tegelijk zorgen baart.
Bron: DNB / ANP

Meer over:

bitcoin, dnb, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!