Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DNB waarschuwt: Te veel winkeliers accepteren geen contant geld

  •  
16-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10253 keer bekeken
  •  
2_Geld_1127

Het komt te vaak voor dat winkeliers geen contante betalingen meer aannemen. Die waarschuwing geeft De Nederlandsche Bank (DNB) af.

De weigering van cash maakt het voor sommige mensen moeilijker om aankopen te doen en de bruikbaarheid van munt- of briefgeld neemt af als steeds meer winkeliers alleen met pin willen afrekenen, stelt de centrale bank.

Contant geld wordt niet altijd meer geaccepteerd

Ongeveer vier procent van de winkeliers maakt duidelijk dat ze enkel pinbetalingen willen. In sommige branches is dit aandeel zelfs veel groter. Zo is dit bij één op de vijf bioscopen het geval en meer dan één op de tien apothekers accepteert ook geen cash, meldt DNB op basis van onderzoek van Locatus.

Bij een derde van de winkels waar klanten alleen kunnen pinnen, is dit pas duidelijk als klanten aan de kassa staan. DNB benadrukt dat het vooraf duidelijk moet zijn dat winkels geen contant geld accepteren, bijvoorbeeld met een pin only-bordje. 

ANBO: sommige winkeliers moeten worden verplicht om cash aan te nemen

Bepaalde winkeliers moeten verplicht worden om contante betalingen aan te nemen. Dan gaat het vooral om verkooppunten waarvoor klanten amper een alternatief kunnen vinden, vindt de ANBO. Dit geldt bijvoorbeeld voor apotheken. "Je kunt niet zomaar ergens anders terecht. Medicatie moet bruikbaar blijven, dus zouden er geen beperkingen moeten gelden", zegt een woordvoerster van ANBO, die ook pleit voor de mogelijkheid om contant te betalen voor overheidsdiensten. 

"Uitgaven overzichtelijk door contant geld"

Sommige ouderen vinden het lastig om te internetbankieren. Daardoor is het volgens de seniorenorganisatie ook lastig om goed in de gaten te houden hoeveel geld binnenkomt en opgaat aan bijvoorbeeld boodschappen, wat wel overzichtelijk wordt als je dit geld contant in handen hebt. 

"En mensen met een kleinere portemonnee willen ook vaak precies weten hoeveel ze uitgeven. Daar hebben ze meer grip op als ze contant geld op zak hebben, omdat ze dan heel concreet zien hoeveel ze nog hebben." ANP/DNB

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.