Ruimhartige compensatie van de overheid voor het koopkrachtverlies dat door de stijgende prijzen ontstaat. Het is verleidelijk. Maar doe het niet, waarschuwt Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken en financiële stabiliteit bij De Nederlandsche Bank. Het kan namelijk averechts werken, schrijft hij in een opiniestuk in NRC. "De overheid kan met eventuele steun de pijn ten slotte niet wegnemen, alleen maar herverdelen."
Met name de gestegen energieprijzen hebben een grote impact op de koopkracht van veel huishoudens, stelt Sleijpen. De roep om huishoudens en bedrijven te compenseren voor de hogere inflatie vindt hij dan ook begrijpelijk. Maar volgens hem bestaat dan juist het risico dat de inflatie verder oploopt.
"De oorzaak van de hoge inflatie ligt namelijk in de eerste plaats bij de aanbodkant van de economie", schrijft Sleijpen in NRC. "Tekorten in het aanbod los je niet op door financiële steun te geven aan kopers van producten en diensten. Dat stimuleert de vraag alleen maar, terwijl het aanbod achterblijft. Een economische les is dat de prijzen dan zullen stijgen."
Volgens de DNB-directeur komt de wens voor ruime compensatie ook door de ervaring met de coronasteunmaatregelen. "Tijdens de coronacrisis waren we gebaat bij brede financiële steun - en dus een doorslaggevende rol voor de overheid. Nu zijn we dat juist niet. Hoe lastig die boodschap ook is, we kunnen er niet omheen."
Sleijpen pleit ervoor dat de regering zich bij verdere compensatie richt op de hardst getroffen huishoudens. Ook ziet hij een deel van de oplossing in een passende loonstijgingen.
Door de krapte op de arbeidsmarkt gaan de lonen de laatste tijd wel wat harder omhoog dan eerder het geval was, maar de groei van de lonen blijft volgens DNB nog duidelijk achter bij de inflatie. De centrale bank is ervoor op zijn hoede dat de loon- en prijsstijgingen onverhoopt kunnen ontsporen in een zichzelf versterkende spiraal.
Maar volgens een publicatie die DNB woensdagochtend uitstuurde zijn hiervoor op dit moment nog geen aanwijzingen. Daarmee is er nog ruimte voor sterkere loongroei, aldus DNB.
Bron: ANP / DNB / NRC
Waar bemoeit de DNB zich mee? De Overheid verrijkt zich door btw op hogere prijzen en ontvangt miljarden extra, die wij burgers betalen. Het is dus vanzelfsprekend dat dit extra geld terug gaat naar de burger. Met een compensatie kunnen we dan de gestegen energie en boodschappen betalen. We gaan NIET meer erdoor kopen, dan is dat geld allang weer op, er is geen ruimte meer voor extra aankopen. Dus die man wauwelt maar wat. Hij behoort zelf tot de El.te, net als de politici die zelf wel 7% salarisverhoging namen, maar AOWers in de kou laten staan. Wij moeten dankbaar zijn voor een schamele 2,5% in 2023! "We laten niemand vallen" = citaat Kaag. Nee niemand van de Elite, wel alle AOWers, alle Wajongers en alle mensen met een minimumloon.De overheid vindt dat de supermarkten burgers moeten compenseren door prijsverlagingen, maar die bedanken voor die eer. De overheid vindt dat werkgevers dan de lonen maar moeten verhogen, maar ook zij zeggen nee, want al genoeg gedaan. Bovendien hebben AOWers en Wajongers daar NIETS aan. De Overheid moet ZELF de lagere inkomens, onder modaal!!!compenseren, anders belanden wij allemaal diep in de schulden en bij de Voedselbank.
U verdraait de feiten weer eens: Die 7% salarisverhoging voor rijksambtenaren is een CAO afspraak die over meerdere jaren loopt. Gemiddeld aan de zeer bescheiden kant vergeleken met andere CAO's. AOW'ers krijgen er niet 2,5% bij maar 7,5%, ook over meerdere jaren verspreid. Half procentje meer zelfs dan die politici die u steeds maar weer als graaiers presenteert. U gaat niet naar de voedselbank want u hebt het goed met uw koophuis, een inkomen van minimaal 41000 euro en geld op de spaarbank. Stop eens met dat kwalijke ophitsen van mensen met onwaarheden. Er zijn mensen die het wél echt moeilijk hebben. Die verdienen eerlijke informatie, medeleven en hulp.
Deze regering moet zo snel mogelijk weg! Zij doet nl. alles voor de hogere inkomens en zeer, zeer weinig voor de rest. Waarom zijn de laagste belastingtarieven de afgelopen jaren gestegen en de hoogste gedaald? Waarom nog altijd geen 'superwinstbelasting' daar waar ons omringende landen al aangeven dit te gaan doen? Waarom belasting heffen over de eerste zeg 25.000 / 30.000 euro? Waarom nog altijd geen belastingheffing over inkomsten uit verhuur? Zo kan ik nog wel even doorgaan, haal het geld nu eindelijk eens daar waar het zit en breng het daar waar het nodig is! En waar blijft (het zeker momenteel stukken goedkopere) waterstof als vervanger van Aardgas? Waarom hoor ik daar zo weinig over? Alle leidingen liggen er.. Of is er voor Shell , NAM en andere bedrijven misschien te weinig aan te verdienen straks? Nederland wordt duurder en duurder. Onbetaalbaar.. Straks alleen nog voor de rijken, of is het dat eigenlijk al?
Als de regering nou eens zelf gaat inleveren, dan worden de gewone burgers niet lastig gevallen.
Waarom niet prijzen van producten, huur, zorg en energie verplicht naar beneden bijstellen, zodat de burger ze kan betalen. Of naar ratio van inkomen. De producenten/bedrijven erachter verdienen meer dan genoeg. Laat ze maar eens een paar jaar kiet draaien ipv steeds meer winst willen behalen, over onze hoofden.
Ik heb maar een vraag waarom staat Nederland bovenaan de lijst van duurste gasprijs? We zijn een mini landje wat altijd de grootste wil zijn, en de armoede wordt groter en groter in dit land, ziet men dit niet of wil men dit niet zien?
We hebben een linkse regering nodig die geen asielzoekers meer binnen laat.
Asielzoekers binnenlaten is niet zo erg, de meesten daarvan zijn op de vlucht voor oorlog en geweld, veel erger is gastarbeiders (tegenwoordig arbeidsmigranten genoemd) binnenhalen uit de armere delen van de EU om de lonen laag te houden, en daardoor ook de uitkeringen.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Asielzoekers buiten het land houden kan niet, in de eerste plaats omdat het onmogelijk is de grenzen overal te bewaken, in de tweede plaats omdat we dan de EU zouden moeten verlaten (waar je tegenwoordig niemand meer voor hoort pleiten), in de derde plaats VN-verdragen opzeggen. Links is hier niet voor, omdat het staat voor mensenrechten en solidariteit. Wil je ook geen Oekraieners meer toelaten? Vraag je eens af waarom men hier heen wil.
Als bedrijven het een beetje moeilijk hebben zoals tijdens Covid-19 dan is niets te dol, dan vliegen de miljarden de schatkist uit, maar de burger helpen is te moeilijk die kan gewoon doodvallen, die zoekt het zelf maar uit.
Met blijvende compensatie zoals de roep om hogere lonen door de politiek geven deze lieden die zelf schuldig zijn aan 15 jaar loonmatiging en pensioenkortingen alleen maar aan dat eenmaal gestegen prijzen niet meer hoeven en zullen dalen. Het geeft de graaiers gewoon weer de steun om vooral ongestraft door te graaien middels het ultieme verdienmodel van een bedachte en gemanipuleerde crisis. Alles verpakt in het magische woord "marktwerking" waarmee de maatschappij op liberale wijze is vernietigd.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!