Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DNB: uitzonderlijk veel spaargeld opgenomen

29-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_2_33.jpg
Nederlanders hebben het afgelopen jaar ,,uitzonderlijk veel'' spaargeld opgenomen. In totaal gaat het om ongeveer 4 miljard euro, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.
Aflossen hypotheek
Het opgenomen geld werd voor een belangrijk deel gebruikt voor het extra aflossen van de hypotheek. Dat levert woningbezitters meer op dan de huidige spaarrente. Volgens DNB is de rente op een vrij opneembare spaarrekening in de afgelopen 12 maanden met ongeveer een half procentpunt gedaald tot gemiddeld 1,37 procent. Nederlanders hebben nog voor ongeveer 280 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen staan.
Rentestand
Ook de hypotheekrente is het afgelopen jaar gedaald, maar veel minder hard dan de spaarrente. Op nieuw af te sluiten hypotheken bedraagt de rente volgens DNB nu gemiddeld 3,52 procent. De hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens bedraagt in totaal 540 miljard euro. Daar moet een gemiddelde rente over worden betaald van 4,47 procent.
De daling van de spaarrente hangt volgens DNB samen met de vraag van banken naar financiering, het aanbod van spaargeld en de kosten van andere vormen van financiering. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!