Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DNB: premie NHG-hypotheek moet omhoog

23-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
contract-huis_10.jpg
De premie die huizenkopers betalen bij het afsluiten van een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moet omhoog. De huidige regeling die woningbezitters beschermt tegen een forse restschuld bij gedwongen verkoop kost de overheid te veel geld.
Dat heeft Lex Hoogduin, directeur bij De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag gezegd tijdens een presentatie over financiële stabiliteit. ,,De premie is op dit moment niet kostendekkend, past niet bij de risico's en moet omhoog'', aldus Hoogduin.
Met hoeveel de eenmalige premie, die momenteel 0,55 procent van de hypotheeksom bedraagt, precies omhoog zou moeten, kon de DNB-directeur niet zeggen.
In de eerste negen maanden van dit jaar steeg het aantal mensen met een NHG-hypotheek dat zijn huis gedwongen moest verkopen met 80 procent tot 985.
NHG is een garantiefonds. In Nederland hebben ongeveer 750.000 huishoudens een NHG-hypotheek. Dat betekent dat als ze hun woning buiten hun schuld (werkloosheid, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid, overlijden partner) met verlies moeten verkopen via een executieveiling, NHG de restschuld betaalt. Mensen dragen daarvoor eenmalig een premie van 0,55 procent van de hypotheeksom af.
Ruim 80 procent van de nieuw verstrekte hypotheken valt nu onder deze garantie.
Wat het effect is van een verhoging van de afsluitpremie op de woningmarkt kon Hoogduin niet zeggen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ziet niets in het plan. ,,Ik zou daar zeer voorzichtig mee zijn, het vermindert de leencapaciteit'', aldus een woordvoerder van de NVM.
De huizenprijzen lagen volgens het Kadaster in de maand september ruim 6 procent lager vergeleken met augustus 2008, toen de prijzen hun hoogste punt bereikten. Vergeleken met een jaar geleden lagen de woningprijzen 0,6 procent lager. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!