Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DNB: Pensioenfondsen moeten bewuster beleggen

16-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zorgverzekering_03.jpg
De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat de pensioenfondsen bewuster moeten beleggen. De centrale bank heeft dat in een brief aan de fondsen laten weten.
Volgens DNB berekenen pensioenfondsen niet altijd goed hoe hoog het vereiste eigen vermogen is. Hierdoor ontbreekt een goed zicht op het geld dat de fondsen moeten reserveren om garant te kunnen staan voor risico's die met het beleggen gepaard gaan.
Ook ziet DNB dat er onvoldoende aandacht is voor de beleggingsstrategie van fondsen in relatie tot de kenmerken van het fonds. Hierdoor kan het risicoprofiel op gespannen voet komen te staan met de belangen van de deelnemers.
De centrale bank baseert de oproep op een eigen onderzoek. In september bleek al dat enkele pensioenfondsen de risico's waaraan zij in hun beleggingsbeleid blootstaan, onderschatten. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de beleggingsverliezen in 2008 niet alleen waren veroorzaakt door de financiële crisis, maar ook waren terug te voeren op de uitvoering van het beleggingsbeleid.
In de brief meldt DNB dat er inmiddels met individuele fondsen is besproken hoe de tekortkomingen in het beleggingsbeleid werden veroorzaakt. Welke fondsen dit zijn, maakt DNB niet bekend. De pensioenkoepels hebben nadat het onderzoek bekend werd al beterschap beloofd. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!