Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DNB: Hypotheekrente stabiliseert na daling

03-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hypotheek 930 520
De hypotheekrente is na een lange periode van daling aan het stabiliseren. Sinds oktober vorig jaar is de gemiddelde rente zelfs een fractie toegenomen, van 2,40 naar 2,41 procent in juni. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB).
ECB sleutelt aan rentestand
Tussen januari 2012 en oktober 2016 was nog sprake van een daling van de gemiddelde hypotheekrente met zo'n 2 procentpunt. Dat kwam vooral doordat de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen jaren flink gesleuteld heeft aan zijn rentetarieven om de economische groei in Europa aan te jagen.
Recente verhogingen
De Hypotheekshop merkte onlangs al op dat de belangrijkste gemiddelde hypotheekrente, die van tien jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie, na ruim een jaar weer iets boven de 2 procent uitkwam. Bijna alle hypotheekverstrekkers hebben hun hypotheekrente recent meerdere malen verhoogd.
Die beslissingen werden vooral ingegeven door geruchten dat de ECB mogelijk zijn stimuleringsmaatregelen vervroegd zou gaan afbouwen. Nadat de ECB benadrukte dit voorlopig niet te doen, kondigden verschillende aanbieders direct weer een verlaging van de hypotheekrente aan. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!