Kassa

DNB: economie valt stil

08-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
muntgeld_35.jpg
De groei van de Nederlandse economie valt in de tweede helft van 2011 vrijwel stil. Dat voorspelde De Nederlandse Bank (DNB) dinsdag.
Groei
Volgens DNB groeide de Nederlandse economie in het derde kwartaal met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Voor de laatste 3 maanden van het jaar voorspelt de centrale bank een krimp van 0,1 procent.
Foutmarge
DNB wijst erop dat er bij de voorspellingen normaal gesproken een foutmarge van 0,3 procentpunt hoort. In het huidige economische klimaat zou de onzekerheid echter nog groter kunnen zijn, aldus de centrale bank. Gebrek aan groei
Het gebrek aan groei komt volgens DNB vooral door de malaise op de Europese aandelenbeurzen, het dalende vertrouwen onder consumenten en producenten en de oplopende werkloosheid. Daarnaast neemt de groei van de wereldhandel sinds de zomer af.
Nieuw model
DNB baseerde de voorspelling op een nieuw model, waarmee de bank naar eigen zeggen op een betrouwbare basis een raming kan maken van de economische groei in het lopende kwartaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt dinsdag 15 november zijn eerste schatting van de ontwikkeling van de Nederlandse economie in het derde kwartaal bekend. ANP

Meer over:

dnb, economie, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!