Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DNB: Driekwart betaalt over vijf jaar ook nog contant

10-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
280 keer bekeken
  •  
portemonne geld eurobiljetten 1127
Driekwart rekent over vijf jaar ook nog weleens af met contant geld. Het aantal keren dat dit gebeurt neemt wel af, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) na een peiling onder ruim duizend Nederlanders.
Van de mensen tussen de 30 en 49 jaar verwacht bijna 80 procent over vijf jaar nog met biljetten en muntjes af te rekenen. Onder jongeren tot 29 jaar gaat het om 71 procent.

Door de coronacrisis is het gebruik van contant geld aan de kassa versneld afgenomen van 32 procent in 2019 naar 21 procent vorig jaar. Als belangrijkste argument om niet meer cash af te rekenen, wordt met name het gemak van elektronisch betalen genoemd. Toch hebben de meeste Nederlanders nog steeds contant geld op zak. DNB adviseert ook om altijd een klein bedrag contant geld aan te houden.

Briefjes van 100, 200 en 500 weinig in trek

Bankbiljetten met een hoge waarde heeft bijna niet bij zich. In het afgelopen jaar heeft 39 procent van de Nederlanders een biljet van 100 euro in handen gehad. Voor een biljet van 200 euro was dit 14 procent en bij een briefje van 500 euro ging het nog maar om 6 procent van de ondervraagden. Bij al deze biljetten is sprake van een afname in vergelijking met twee jaar geleden.
Volgens DNB komt de afname van het gebruik van deze biljetten deels doordat ze niet standaard bij bankkantoren of geldautomaten te verkrijgen zijn. Verder wordt het biljet van 500 euro ook niet langer door centrale banken uitgegeven.

Circa de helft van de Nederlanders koppelt het gebruik van biljetten van 200 en 500 euro ook aan illegale activiteiten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!