Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

DNB bezorgd over dalend gebruik contant geld

29 okt 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld kistje kluisje 930x520
De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich zorgen over het snel dalende gebruik van contant geld. Dat zegt Coen Voormeulen, directeur Cash van de centrale bank, maandag in het AD. Minder dan vier op de tien betalingen verlopen nog contant, zo blijkt uit cijfers van de bank en Betaalvereniging Nederland.
Voormeulen vindt dat het betalen met geld mogelijk moet blijven. ,,Veel mensen hebben moeite met pinnen: een deel van de ouderen, visueel gehandicapten. Ook zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden.” Hij wijst op het gevaar voor storingen en hackers. ,,Cashloos maakt je als samenleving kwetsbaar.”

Contactloos betalen

De opmars van pinbetalen is afgelopen jaren versneld, mede dankzij de komst van contactloze bankpassen. Sinds mei betalen Nederlanders in nog maar 39 procent van de gevallen contant, blijkt uit de cijfers. Banken en belangenbehartigers van diverse toonbankinstellingen als detailhandel, horeca en benzinestations, hebben de voorbije jaren hard gewerkt aan de promotie van pinnen.

Streven naar minder cash

De afgesproken streefwaarden van 60 procent pin en 40 procent contant zijn inmiddels bereikt. Het daarvoor in 2005 in het leven geroepen Convenant Betalingsverkeer wordt maandag beëindigd. Evengoed blijven de partijen streven naar minder cash.

Contact geld algemeen geaccepteerd blijven

DNB zou graag zien dat banken, winkels, overheidsinstanties en belangenclubs afspreken dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft. Voormeulen spreekt in de krant van een poldermodel. ,,Lukt dat niet, dan kun je aan regels denken. Het is aan de politiek om te bepalen of regelgeving aangepast moet worden.”

'Beperkte bijsturing'

In landen als Noorwegen en Zweden hebben autoriteiten al wettelijke maatregelen genomen. Beide landen hebben volgens DNB laten zien dat met ,,beperkte bijsturing" contant geld ook bij een aanzienlijk kleiner aandeel in het toonbankbetalingsverkeer goed kan blijven functioneren als betaalmiddel.

'Betalen moet voor iedereen mogelijk blijven'

Detailhandel Nederland is al jaren blij met de groei van het veiliger en efficiënt geachte elektronisch betalen. De branchevereniging benadrukt dat in winkels betalen voor iedereen mogelijk moet blijven. Contant geld zal volgens de vereniging de komende jaren nog niet verdwijnen uit de winkel. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

stoethaspel
stoethaspel30 okt 2018 - 12:51

Op deze manier zet de DNB de mensen wel op het verkeerde been. Ik vraag mij toch echt af wat zij nou eigenlijk willen. Eerst is het "niet contant betalen"omdat dan de winkeliers misschien teveel geld in kas krijgen wat het risico op overvallen etc vergroot, dus contactloos betalen, NU komt men weer dat men bang is dat contant betalen UIT raakt.. Wat is de volgende verrassing van de DNB op deze manier raakt men het spoor wel bijster.

christiaan33
christiaan3329 okt 2018 - 22:11

Ik heb meestal 10 Euro aan los geld bij mij. De meeste bedragen pin ik. Maar openbaar toilet, blikjes en/of snoepautomaat, kleine ondernemers (die vragen soms extra kosten bij pin bedragen onder de 5 Euro) en een bezorger (fooi) betaal ik contant.

Pjotr48
Pjotr4829 okt 2018 - 19:40

Rare opties... Ik liever wat anders gekozen, maar die optie staat er niet bij.

1 Reactie
bharmsen
bharmsen30 okt 2018 - 10:15

Had dan even jou voorkeur vermeld.

Pjotr48
Pjotr4829 okt 2018 - 19:39

Rare opties, ik zie mijn keuze er niet bijstaan...

1 Reactie
@HENK@
@HENK@4 nov 2018 - 0:07

zo "sturen" ze een poll.........

vg1971
vg197129 okt 2018 - 17:36

Contant geld heeft vaak toch mijn voorkeur, want dan let ik veel beter op mijn uitgaven dan wanneer ik pin!

1 Reactie
@HENK@
@HENK@4 nov 2018 - 0:08

ik koop meestal dingen die ik nodig heb... cash of pinnen scheelt dan niets :-)

meisjevan52
meisjevan5229 okt 2018 - 15:42

Het liefst wel altijd een paar centen in de knip. Stel dat er een storing is, zoals vaak genoeg gebeurd, je wilt niet onverrichte zake terug. Dus ja, altijd wel iets bij me. Kan ook nodig zijn voor openbare toiletten ,,,,toch ??.;) 

simon55
simon5529 okt 2018 - 14:31

Ik lees" betalen moet voor iedereen mogelijk blijven " , waarom? Ik wil helemaal niks meer betalen, en dat moet ook mogelijk gemaakt worden.Dat is m n uitspraak, en zo zit t

januitgroningen
januitgroningen29 okt 2018 - 14:30

2 jaar geleden is het mij overkomen, dat ik met volle winkelkar in de supermarkt wilde afrekenen per pin. Helaas, was er een storing in de pinbetaling van mijn bank. De pintransactie werd gestopt. Daar sta je dan. Sindsdien heb ook een hoeveelheid contant geld in mijn portemonnee. Mocht er weer een storing optreden in de pinbetaling dan ik dit dan nog wel contant kan afrekenen.  
Zonder contant geld kunnen we dus écht nog niet. Daarvoor zijn de systemen nog te kwetsbaar. 

2 Reacties
@HENK@
@HENK@1 nov 2018 - 13:17

ik stond na het tanken van een volle tank in het benzinestation om te betalen... had mijn bankpas, creditcard en 10 euro cash bij me, ook storing... volle tank voor 10 euro :-)  ... meevaller

januitgroningen
januitgroningen2 nov 2018 - 3:51

Dat smoesje zou ik dan vaker gebruiken en wie weet ;-)

aad piraat
aad piraat29 okt 2018 - 13:36

Er wordt maar net gedaan alsof pin en contactloos zo populair en veilig is. De waarheid is dat het een ieder door de strot is en nog wordt geduwd door contant betalen te frustreren en onmogelijk te maken. Het is niets anders dan een zoveelste verdienmodel van de financiële criminele oplichters zakkenvullende uit de banken maffia.  

6 Reacties
skatinghenk
skatinghenk29 okt 2018 - 13:40

wat weer een typisch volks geleuter !

aresta
aresta29 okt 2018 - 14:04

U werkt zeker ook bij zo'n bank die geen rente meer geeft op je spaargeld, maar wel een directeur voor twee miljoen per jaar heeft.

audb
audb29 okt 2018 - 14:13

Contactloos betalen is net zo veilig als contant beiden hebben zo hun risico.
Echter kan je een bankpas wel blokkeren en geloof het of niet met contant geld is dat heus niet mogelijk.
Daar komt bij dat je met contactloos betalen  maar €25 per keer kan betalen en zelfs dat kan je bij veel banken blokkeren en een maximaal bedrag instellen dus ben je nooit al je geld kwijt.

latevogel
latevogel29 okt 2018 - 15:35

Welke bank heb je? Die waar ik bij zit, verdient een directeur nog geen 300.000 per jaar. De ING meneer wilde van 2 naar 3.000.000 per jaar! Dat is ruim 10 maal zoveel als de directieleden bij de ASN, Triodos e.d..Ik durf er om te wedden dat je bij een bank zit waar de directie goed verdient!

latevogel
latevogel29 okt 2018 - 15:37

ING denkt wel met u mee!Gedachte ING: "hoe klop ik de rekeninghouder meer geld uit zijn en/of haar zakjes in mijn zakken"?

skatinghenk
skatinghenk31 okt 2018 - 15:40

blijf gerust bij waar het hier over gaat en ga niet eindelooooooooooooos leuteren over niet ter zake doende dingen

heremietkreeft
heremietkreeft29 okt 2018 - 13:36

Als ook vandaag bij standpuntnl aangegeven: contant kunnen betalen dient wel mogelijk te blijven (m.u.v. bij onveilige situaties zoals het openbaar vervoer. 

harrybre
harrybre29 okt 2018 - 13:11

Met pinnen altijd een bewijs van betalen. Handig, als je je bonnetje kwijt bent. EN je hebt een overzicht van je uitgaven. Nee, ik heb geen last van het Sinterklaas-syndroom = maar raak kopen want betalen met pin.