DNB betreurt zwijgen pensioenfondsen
04-11-2010
• leestijd 2 minuten
Enkele pensioenfondsen blijven terughoudend over de financiële situatie, ondanks de oproep van De Nederlandsche Bank (DNB) om openheid van zaken te geven. DNB-directeur Joanne Kellerman wil dat pensioenfondsen in de toekomst duidelijker over hun financiële positie communiceren. Dat zei zij woensdag tijdens een gesprek met de Tweede Kamer.
De helft van de veertien fondsen die deze zomer met DNB gingen bekijken of zij de uitkeringen moeten korten, om zo de financiën op orde te krijgen, heeft inmiddels openheid van zaken gegeven. Gepensioneerden die bij het fonds van sleepbedrijf Smit zitten, krijgen 13,2 procent minder pensioen. Ook mensen die aangesloten zijn bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Verf- en Drukinktindustrie of bij het pensioenfonds voor medewerkers in het notariaat kunnen rekenen op een korting van de uitkering met 5,9 respectievelijk 6,8 (maximaal) procent.
Bij de pensioenfondsen PME, Reclame en Marketing en de fondsen van Helvoet en GITP en is korten niet aan de orde. De overige zeven fondsen hebben nog niet aan de media bekendgemaakt of er gekort gaat worden. Sommige hebben goede argumenten om te zwijgen, lichtte voorzitter Kick van der Pol van koepelorganisatie de Pensioenfederatie toe. Een klein aantal fondsen heeft de knoop namelijk nog niet doorgehakt. Dat doen zij uiterlijk 15 november.
DNB moet zelf ook werken aan de communicatie, vonden veel Kamerleden. De toezichthouder bracht deze zomer samen met minister Piet Hein Donner, die toen nog op Sociale Zaken zat, naar buiten dat veertien fondsen wellicht moeten korten. Omdat toen nog niet duidelijk was welke fondsen dit waren, meenden de Kamerleden dat er ten onrechte onrust werd gezaaid. DNB had dit eerst met de betreffende fondsen moeten afstemmen, vonden zij. ,,De brandweer zegt toch ook niet dat er 'ergens' brand is'', zei Paul Ulenbelt van de SP.
Kellerman is zich bewust van de ,,ongelukkige situatie'' die deze zomer ontstond. Maar volgens haar kan het nooit echt een grote verrassing geweest zijn voor de betreffende veertien fondsen. Immers hadden zij zelf al in hun herstelplan aangegeven dat korten een optie was.
,,De problemen in de sector zijn structureel'' benadrukte Kellerman. Als er al onrust is ontstaan in de samenleving, dan is dat zeker niet voor niets. Kellerman zei niet graag vanuit een paternalistische gedachte te handelen. ,,Zo van: dan laten we iedereen maar rustig slapen. Als wij hierover niets naar buiten zouden brengen, zou dat niet goed zijn.''
ANP