Kassa

DNB-baas: tweede keer energiesteun voor iedereen onverstandig

31-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5516 keer bekeken
  •  
Energie:slot 1127

Het zou onverstandig zijn van het kabinet om alle huishoudens ook volgend jaar een korting te geven van 190 euro op de energierekening, zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank.

"Dan gaat het kabinet de overheidsfinanciën op een onhoudbaar pad zetten", zei Knot zondag in het tv-programma Buitenhof. Hij vindt dat de energiesteun alleen bij mensen terecht zou moeten komen die het echt nodig hebben.

"Steun moet gericht zijn en gedekt in begroting van overheden"

In november en december krijgt iedereen een korting van 190 euro op de kosten van energie. Vanaf januari geldt een prijsplafond op de energierekening. Knot benadrukt al langer dat steun voor mensen die moeite hebben rond te komen nu goed is, maar dat die steun gericht moet zijn en ook gedekt in de begroting van overheden. 

De Nederlandse regering kiest daarentegen voor een prijsplafond dat voor iedereen geldt en weet bovendien nog niet hoe de kosten daarvoor worden gedragen.

Overheidssteun leidt tot op termijn tot bezuinigingen, recessie steeds waarschijnlijker

Volgens Knot betekent deze vorm van steun op termijn dat er fors bezuinigd moet worden. "Het geld groeit niet aan de bomen en als je extra uitgaven wil doen zal je de vraag moeten beantwoorden over de dekking van die uitgaven", aldus de DNB-president.

Knot geeft ook aan dat het steeds waarschijnlijker wordt dat er een recessie aan zit te komen in Nederland, maar hij vraagt zich af hoe erg dat eigenlijk is. “Er zijn op dit moment 43 procent meer vacatures dan dat er werklozen zijn. Het is een hard gelag voor mensen als ze hun baan verliezen doordat een bedrijf failliet gaat, maar er zijn wel mindere tijden om je baan kwijt te raken", aldus Knot. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

WRM
WRM5 jun. 2023 - 2:12

Het geld hangt niet aan de bomen maar men kan het wel in de rijn gooien in de vorm van oorlogje voeren in de Oekraïne, de vluchtelingen die 13 miljard kosten en de oplopende rente terwijl wij voor top prijzen gas uit Groningen hadden kunnen oppompen Maar die afweging zal wel niet gemaakt omdat deze president van de Nederlandse bank er letterlijk en figuurlijk er warmpjes bij zit

Kuttekop
Kuttekop1 nov. 2022 - 2:52

Als ze dat nu gewoon de energiebedrijven die stinkend rijk van ons zijn geworden laten betalen is er geen vuiltje aan de lucht, Die kunnen die 190 euro per klant prima betalen.

gerardvantol
gerardvantol31 okt. 2022 - 20:40

Er liggen nog vele miljarden die dreigen weggegooid te worrden aan hobbyprojecten van Kaag en Jetten. Daar kan deze tegemoet koming voor de echte Nederlander prima van betaald worden.

lamb
lamb31 okt. 2022 - 15:53

1. Het product stroom en gas is voor iedereen gelijk, daarom is liberalisering eigenlijk altijd kostenverhogend. Al die energiebedrijven met hun kantoren, management, reclamekosten etc is heel raar en milieuonvriendelijk. Dus zie het als één nutsbedrijf welk onder nederlandse staat valt. Dit is de eerste kostenverlaging. 2. Ontkoppel de elektriciteitsprijs van de gasprijs waardoor de stroomkosten tot een normaal, veel lager, niveau zullen zakken. Dit is de twee kostenverlaging. Dan zijn we ook gelijk van al die energiecowboys af alsmede die grote onderlinge verschillen in in energieprijzen.

marijke77
marijke7731 okt. 2022 - 15:40

Energie nationaliseren

JannyBoe
JannyBoe31 okt. 2022 - 14:45

Klaas Knot vindt het niet verstandig om ALLE huishoudens ook volgend jaar een korting te geven van 190 euro op de energierekening. Hij vindt dat de energiesteun alleen bij mensen terecht zou moeten komen die het echt nodig hebben. Mensen met een kleine beurs helpen. Die hebben het nodig. Prima gedachte.

henryw210
henryw21031 okt. 2022 - 13:33

gewoon de mensen alles af pakken massa is kassa voor de regering verdienen miljarden met belasting op belasting niet normaal de mensen zitten in de knel en zo een pipo van de dnb wat een paar ton krijgt de gewone burger kunnen we lekker uitmelken het is diep en diep in triest gister was op t nieuws in België worden de lonen uitkeringen gecompenseerd i.v.m de inflatie maar zal hier nooit gebeuren

2 Reacties
Akloo
Akloo31 okt. 2022 - 16:57

Als het hier dan zo slecht is, waarom dan niet naar de zuiderburen, waar het zoveel beter is dan hier? Hier in Nederland wordt het minimumloon per 1 januari 2023 met iets meer dan 10% verhoogd, alsmede de daaraan gekoppelde uitkeringen, zoals de AOW, bijstand en de Wajong. België is een van de weinige landen met een systeem van automatische loonindexering. Dat is inderdaad prima geregeld, maar dat hier niks gebeurd is uiteraard onzin. Door al deze desinformatie, leer ik wel veel moet ik zeggen. Er heerst veel frustratie onder veel mensen en dat begrijp ik tot op zekere hoogte, maar vaak is het ook gebaseerd op onjuiste feiten. De overheid heeft veel planken misgeslagen, zoals met de Groningers en de Kinderopvangtoeslag affaire. Toch gaan er ook dingen (redelijk) goed en is de regering er niet op uit om alles van ons af te pakken of om ons uit te melken. Als je dat gelooft, heb je het onnodig zwaar. Waarom zo zuur?

JannyBoe
JannyBoe2 nov. 2022 - 7:57

Het minimumloon (en uitkeringen) wordt hier sinds jaar en dag al twee keer per jaar verhoogd @henryw210. Vanaf januari een forse extra verhoging van ruim 10%. Goed nieuws toch?

Helen 66
Helen 6631 okt. 2022 - 13:18

Burgers steun ontzeggen, maar zelf een vorstelijk salaris opstrijken. Die man leeft in een elitebubbel en heeft geen idee wat er speelt in de samenleving. Wil hij een burgeropstand? Dan vooral zo doorgaan! Hij tettert precies wat het kabinet wil horen. Geef dan iedereen onder modaal (via IB aangifte zo te zien) de steun en eventueel ook modaal tot 2 x modaal. Er is 40 miljard per JAAR voor wildvreemden die hier komen parasiteren, maar geen paar miljard voor de eigen bevolking, die in de kou wordt gelaten. Letterlijk.

2 Reacties
Akloo
Akloo31 okt. 2022 - 15:53

O ja, "eigen volk eerst"....... Waar heb ik dat eerder gehoord? Waar u die 40 miljard vandaan haalt, weet ik niet. Het kabinet trekt in de Miljoenennota ruim 4 miljard euro uit voor de opvang van Oekraïners en voor alles wat met asiel en migratie te maken heeft. Er gaat zo'n 1,9 miljard euro naar de zogeheten asielketen en er wordt nog eens 2,1 miljard euro gereserveerd voor gemeenten, die met dat geld Oekraïners kunnen opvangen. Voor de "eigen bevolking" worden er ook vele miljarden uitgegeven. Alleen het energieplafond dat per 1 januari 2023 ingaat gaat tussen de 23 en 40 miljard euro kosten. Dit kabinet is ook niet mijn kabinet, maar laten we wel reëel zijn. "Wildvreemden die hier komen parasiteren", zegt u. De frustratie spat er vanaf....... Jammer! Wat wilt u nu aantonen met al deze desinformatie?

JannyBoe
JannyBoe2 nov. 2022 - 7:42

Dat doet Klaas Knot helemaal niet @Helen66. Hij geeft een mening en die is dat steun terecht moet komen bij mensen die het echt nodig hebben. En die burgeropstand wordt getriggerd door mensen zoals u. Mensen die geen gelegenheid voorbij laten gaan om anderen op te jutten. Met halve waarheden en hele onwaarheden. Wat goochelen met getallen en hoppa, daar is weer een 'bewering'. Werkelijk schandelijk dat gehak op vluchtelingen die overal de schuld van krijgen. Kijk even in de geschiedenis rond de Tweede Wereldoorlog en zie dat dat miljoenen mensenlevens heeft gekost. En nee, er zit niemand letterlijk in de kou. Dat verzint u zelf. Klinkt wel lekker slachtofferig natuurlijk... De overheid doet op dit moment heel erg haar best om mensen te helpen met extra uitkeringen, een energieplafond en het afromen van miljarden euro's van de winst van energiebedrijven. En het minimumloon en uitkeringen gaan ook nog eens omhoog. Ja, zelfs de pensioenen krijgen een plus. Blijft over klagen, klagen en nog eens klagen.

Akloo
Akloo31 okt. 2022 - 13:13

Wat mij wel vaker opvalt hier en wat ik altijd zo jammer vind, zijn de zure opmerkingen over "dieven", "bestolen worden", "poot uitdraaien" en de suggesties dat dit allemaal bewust gebeurt om ons leven te vergallen. Een soort van complotdenken, lijkt het vaak wel. Je kunt het toch ook "gewoon" oneens zijn met maatregelen. Deze 2x 190 euro moest er snel doorheen en daarom was er geen tijd voor maatwerk. Ik ga er vanuit dat mensen, zoals Klaas Knot dit geld gaan weggeven. Dat suggereerde hij ook al in Buitenhof, hoewel hij daar niet volmondig JA op antwoorde. Dat vond ik wel jammer...... Kunnen we weer terug naar de tijd dat we het oneens konden zijn met elkaar, zonder elkaar te beschuldigen van diefstal etc.??? Vergeet niet dat de hoofdschuldige van bijna alle prijsverhogingen in Moskou zit. Dat het kapitalisme veel nadelen heeft en dat veel te vaak het kapitaal regeert, besef ik heel goed. Wat dat betreft hebben we allemaal boter op ons hoofd..... Ook ik!

Hanp
Hanp31 okt. 2022 - 12:43

Mensen mensen stop nu maar met commentaar geven zolang er op Rutte wordt gestemd veranderd er niets Niet dat we van GL veel kunnen verwachten Ik zou ook niet weten op wie je moet stemmen de volgende keer Maar van het zooitje dieven en opportunisten wat er nu zit kunnen we echt niets goeds verwachten

rinuszwam
rinuszwam31 okt. 2022 - 10:49

Het hele Financiële / Economisch systeem deugt NIET !! Het is gebaseerd op meer én meer ! Na circa 13 jaar Kabinetten Rutten VVD en CDA is er een schandalige ongelijkheid bewust ontstaan ! DE RIJKEN laag waarvan er ook vele Super RIJK zijn geworden Versus ARMOEDE met zijn noodzakelijk maar schandelijk Voedselbanken! Dit al circa 13 jarige Neoliberale beleid heeft deze Tweedeling bewust gecreëerd !! Rutte en Knot incl. hun Rijke vrienden alsmede grote Rijke bedrijven zouden zich moeten schamen om zo Maatschappij te creëren !!

Agamemnon
Agamemnon31 okt. 2022 - 10:30

"Het zou onverstandig zijn van het kabinet om alle huishoudens ook volgend jaar een korting te geven van 190 euro op de energierekening, zegt Klaas Knot". Waren die plannen er dan? Niets van gehoord. Zuigt hij uit de duim? Die 2x190 euro die je eind dit jaar krijgt, is gewoon je eigen geld. In ruil daarvoor betaal je volgend jaar dubbel x 380 méér op de energierekening doordat de BTW naar 21% gaat, de energiebelasting verhoogd wordt en de heffingskorting met 380 euro verlaagd wordt (lagere korting is méér betalen slimmerds). Dus sigaren uit eigen doos.

1 Reactie
Agamemnon
Agamemnon31 okt. 2022 - 10:33

Nog afgezien van de 120 euro die de netbeheerder méér in rekening gaat brengen. 2023 wordt voor iedereen een heel duur jaar ook als we het prijsplafond gaan betalen. Het is te hopen de de prijzen weerkeren naar een normaal niveau. Of dat de aarde sneller gaat opwarmen...

t.de.jager
t.de.jager31 okt. 2022 - 10:22

Energiebelasting en winsten van "leveranciers" leveren de regering genoeg op om de 2x 190€ en prijsplafond te bekostigen of de energie nationaliseren is nog beter voor de burger.

wim koelewijn
wim koelewijn31 okt. 2022 - 10:17

Deels kan ik mij wel in dit relaas vinden...mag best wel even beter onder de loep genomen worden..Nu is het een snelle maatregel waar "iedereen" onder valt..( overigens,ik heb AOW en een pensioentje..dus valt niet onder de rijken) Elk huishouden krijgt nu 2x190 euro.! Wilem A heeft een huishouden krijgt het..de hotemetoten van de energiebedrijven die ons momenteel een poot uitdraaien,uitknijpen,lees; bestelen hebben ook een huishouden en een vet inkomen..krijgen het ook...dus er mag best wel grondiger gekeken worden vor 2023..het gas is een stuk goedkoper geworden de laatste dagen..maar het duurt ff voor dat we dat gaan merken..andersom is het als de prijs stijgt 2xknipperen met de ogen en het is al doorberekend...

blaauwwiekel@home.nl
blaauwwiekel@home.nl31 okt. 2022 - 9:58

Klaas Knot heeft gemakkelijk praten met zijn inkomen. Hij heeft het niet nodig. Haal het geld op bij de electriciteit leveranciers. Zij maken giga winsten. Verkopen goedkope wind en zonne-energie tegen de prijs van gas. Mooi voor de aandeelhouders. Klaas zal ook wel een paar aandeeltjes hebben.

2 Reacties
kaartendraak
kaartendraak31 okt. 2022 - 10:07

Precies, zorg dat die leveranciers ons geen absurd hoge bedragen laten betalen zodat zij lekker winst kunnen maken, als ZIJ dan in problemen komen gaan ZIJ maar naar de politiek.

marsgoddess
marsgoddess31 okt. 2022 - 10:16

Dit was exact mijn reactie: Het probleem zit hem niet in de steun aan het kwart van de huishoudens die in armoede vervallen nu prijzen van energie en voedsel zo omhoog gestuwd worden door de verkopers van die zaken. Zorg dat je als overheid de winsten van energie en voedsel afroomt, want die prijsstijgingen zijn voor een groot deel gewoon vette winst voor Unilever, Ahold, en alle energiemaatschappijen van een zekere maat

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!