Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

DNB-baas: er dreigt een loon-prijsspiraal als vakbonden hun zin krijgen

08-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2222 keer bekeken
  •  
muntgeld euro salaris 1127

De loonstijgingen zouden wellicht kunnen leiden tot een loon-prijsspiraal. Deze spiraal dreigt als de vakbonden hun zin krijgen en de lonen met 10 procent of meer omhoog gaan. Daarbij leiden hogere lonen tot hogere prijzen, die vervolgens weer leiden tot hogere looneisen. Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Om de inflatie in die situatie tegen te gaan zal de rente volgens hem dusdanig verhoogd moeten worden waardoor de economie in een recessie kan belanden.

Rente zal moeten worden verhoogd

"Ik heb eerder aangegeven dat 6 à 7 procent loonruimte verantwoord is. Als de centrale bank geen hulp krijgt van sociale partners en overheid om de inflatie te beheersen, dan zal de rente verhoogd moeten worden waarmee we alle vormen van besteding afremmen. We krijgen dan te maken met een langdurige, hardnekkige inflatie waardoor een veel agressiever monetair beleid nodig is", aldus Knot zondag in het tv-programma Buitenhof.

ECB verhoogde afgelopen week weer de rente

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde afgelopen week de rente opnieuw in de strijd tegen de hoge inflatie. Dat ging wel minder hard dan voorheen. Er kwam een kwart procentpunt bij tegen een half procentpunt de vorige keer.

ECB: ons beleid begint te werken

Volgens Knot heeft dit effect. "We zien dat het beleid begint te werken. De kredietverlening aan burgers en bedrijven begint moeilijker te worden. We zien dat de huizenmarkt begint om te slaan. Ons beleid werkt met een zekere vertraging, de grootste effecten van wat we tot dusver hebben gedaan, die gaan nog komen", legt de ECB-president uit.

Knot: "Waar we in Europa gaan eindigen, daar kan ik op dit moment nog niets over zeggen"

Knot sluit echter niet uit dat als de inflatie niet onder controle komt, de rente verder verhoogd gaat worden tot 5 procent of hoger. Hij benadrukt dat dit niet de verwachting is. "Waar we in Europa gaan eindigen, daar kan ik op dit moment nog niets over zeggen." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!